English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Cykle

Jeannette. Dzieciństwo Joanny d’Arc

Bruno Dumont
Jeannette: The Childhood of Joan of Arc / Jeannette l'enfance de Jeanne d'Arc
Francja 2017 / 107’
napisy: tylko polskie!
Holy Motors Lato 1993

Bruno Dumont nie przestaje zaskakiwać. Tym razem ulubieniec nowohoryzontowej publiczności wziął na warsztat biografię Joanny d'Arc. Zamiast jednak skupić się na najważniejszych wydarzeniach z życia francuskiej bohaterki narodowej, reżyser postanowił przedstawić na ekranie jej dzieciństwo. Jakby tego było mało, w  Jeannette... Francuz kontynuuje swoje eksperymenty z gatunkami filmowymi i opowiada historię Joanny w konwencji musicalu. Na eklektycznej ścieżce dźwiękowej techno spotyka się z rockiem i rapem, a towarzyszące piosenkom absurdalne układy taneczne wprowadzają na ekran humor rodem z  Martwych wód. Dumont nie byłby jednak sobą, gdyby ograniczył się wyłącznie do niezobowiązującej zgrywy. Łącząca żarliwą wiarę z nieposkromionym gniewem Joanna, tak jak wielu bohaterów francuskiego reżysera, zostaje umiejscowiona na pograniczu grzechu i świętości. Sam film, mimo historycznego kostiumu, stanowi natomiast celny komentarz do czasów, w których fanatyzm religijny coraz częściej stanowi źródło przemocy.

Piotr Czerkawski

Dostępność online

Start sprzedaży: 27 października, godz. 12:00.
5 lis, 08:30 – 15 lis
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

39 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Bruno Dumont

Francuski reżyser i scenarzysta. Skończył studia filozoficzne i był nauczycielem w szkole średniej w swoim rodzinnym mieście Bailleul. W kinie zadebiutował w 1997 roku  Życiem Jezusa. Zwykle w swojej twórczości, m.in. w  Ludzkości, Flandrii czy  Poza szatanem, wracał na północ Francji. I do filozofii: opowiadał o wierze, potrzebie Boga, ale również o seksualności i inności. W serialu  Mały Quinquin i w  Martwych wodach pokazał swoją inną, komediową twarz.

Wybrana filmografia

1997 Życie Jezusa / La vie de Jésus / The Life of Jesus

1999 Ludzkość / L'humanité / Humanity

2003 Dwadzieścia dziewięć palm / Twentynine Palms

2006 Flandria / Flandres / Flanders

2009 Hadewijch

2011 Poza szatanem / Hors Satan / Outside Satan

2013 Camille Claudel 1915

2016 Martwe wody / Ma loute / Slack Bay

Twórcy

reżyseria Bruno Dumont
scenariusz Bruno Dumont (based on the play "Les Mysteres de la charite de Jeanne d'Arc by Charles Peguy)
zdjęcia Guillaume Deffontaines
montaż Basile Belkhiri, Bruno Dumont
muzyka Gautier Serre
obsada Lise Leplat Prudhomme, Jeanne Voisin, Lucile Gauthier
producent Rachid Bouchareb, Jean Bréhat, Muriel Merlin
produkcja Taos Films, Arte France
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język francuski
barwa kolor

Jeannette. Dzieciństwo Joanny d’Arc

Bruno Dumont

Twoja ocena 0/5