English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Cykle

Nieznajomy nad jeziorem

Alain Guiraudie
Stranger by the Lake / L’Inconnu du lac
Francja 2013 / 100’
napisy: tylko polskie!
Nie jestem czarownicą Pasolini

Najbardziej nowohoryzontowy i zaskakujący film festiwalu w Cannes 2013 to z pozoru erotyczny thriller, a w istocie wielopiętrowa metafora. Młody mężczyzna o chłopięcej urodzie spędza lato na codziennym cruisingu po gejowskiej plaży. Przy okazji zaprzyjaźnia się z siedzącym na uboczu brzuchatym facetem, jednak serce zaczyna mu bić dopiero na widok charyzmatycznego wąsacza à la Tom Selleck. Pewnego wieczoru z ukrycia podgląda, jak ten topi partnera w jeziorze. Oddajmy głos reżyserowi: Chciałem zbadać, co to znaczy „mieć kogoś pod skórą”: jak daleko może to zajść. Zacząłem więc od dobrze mi znanego świata, a następnie rozszerzyłem to na żywioły: słońce, wodę, las – wszystkie intensywnie erotyczne i poetyckie. Miłość i pasja mogą być wzniosłe, ale przede wszystkim są seksualne. Chciałem czołowo się z tym zderzyć, ale w inny sposób, poprzez sceny łączące emocje zakochania się z obscenicznością seksu. Film co chwila zmienia tonację, od komedii romantycznej przez horror po parodię, odwołując się do Hitchcocka, Friedkina, Freuda, Bataille’a, a nawet Mikołajka. (katalog 13. NH)

Jan Topolski

nagrody

Cannes IFF 2013 – Un Certain Regard Best Director, Queer Palm; T-Mobile New Horizons IFF 2013 - FIPRESCI Award; Festival du Nouveau Cinéma Montréal 2013 - Special Mention; César Awards, France 2014 - Most Promising Actor, Best Supporting Actor, Best Original Screenplay, Best Sound

Dostępność online

Start sprzedaży: 27 października, godz. 12:00.
5 lis, 08:30 – 15 lis
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

46 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Alain Guiraudie

Urodził się w 1964 roku w Villefranche-de-Rouergue. Jego filmy krótkometrażowe były wyświetlane i nagradzane na wielu festiwalach, a wszystkie pełnometrażowe gościły w Cannes w sekcji Quinzaine des Réalisateurs. Nieznajomy nad jeziorem pokazany został w konkursie w sekcji Un Certain Regard. Jego dzieła, opowiadające o seksualności i tożsamości, zwykle utrzymane są w onirycznej lub nawet surrealistycznej stylistyce.

Wybrana filmografia

2001 Ce vieux rêve qui bouge / That Old Drams That Moves

2003 Bezsenność bohatera / Pas de repos pour les braves / No Rest for the Braves

2005 Voici venu le temps / Time Has Come

2009 Le Roi de l’évasion / The King of Escape

2013 Nieznajomy nad jeziorem / L’Inconnu du lac / Stranger by the Lake

Twórcy

reżyseria Alain Guiraudie
scenariusz Alain Guiraudie
zdjęcia Claire Mathon
montaż Jean-Christophe Hym
dźwięk Nathalie Vidal, Philippe Grivel
obsada Pierre Deladonchamps, Christophe Paou, Patrick D’Assumçao, Jérôme Chappatte
producent Les Films du Worso
produkcja Sylvie Pialat
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język francuski
barwa kolor

Nieznajomy nad jeziorem

Alain Guiraudie

Twoja ocena 0/5