English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Cykle

Doktor Miami

Jean-Simon Chartier
They Call Me Dr. Miami
Kanada 2020 / 77’
napisy: polskie
Crestone Fantazje na klawisze: Beverly Glenn-Copeland

Michael Salzhauer ma charyzmę Steve’a Carella, jest gwiazdą mediów społecznościowych (1,5 miliona obserwujących na Instagramie) i bohaterem rapowych przebojów. A także jednym z najsłynniejszych chirurgów plastycznych świata – znanym jako Dr. Miami. To człowiek, który ze swojego zawodu uczynił show: transmisje z przeprowadzanych operacji zamieszczał w internecie, w sali operacyjnej nagrywał żartobliwe filmiki, prowadził własny reality show. Odnalazł się doskonale wśród ludzi dążących do wyobrażonej doskonałości i sam stał się celebrytą. Dokument Jeana-Simona Chartiera to portret postaci barwnej i niejednoznacznej (w życiu prywatnym Salzhauer jest pobożnym Żydem), a jednocześnie spojrzenie z dystansu na świat opętany żądzą fałszywego, instagramowego piękna, wymagającego coraz większych poświęceń. Świat wielkich fortun, chwilowych gwiazd, a także hochsztaplerów, których nielegalne praktyki każdego roku zbierają śmiertelne żniwo.

Jakub Demiańczuk

Dostępność online

Start sprzedaży: 27 października, godz. 12:00.
5 lis, 08:30 – 15 lis
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

299 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Jean-Simon Chartier

Kanadyjski reżyser, scenarzysta i producent filmów dokumentalnych. Zaczynał karierę, pracując w branży reklamowej, następnie założył firmę zajmującą się realizacją dokumentów. W swoich filmach przygląda się zjawiskom kultury masowej i codziennemu życiu, od festiwalu Burning Man w Nevadzie, przez gry komputerowe, po operacje plastyczne.

Filmografia

2010 Encountering Burning Man (doc.)

2012 Sister Violaine (doc. short)

2012 Alleluia (doc.)

2015 Marchands de Bonheur (doc.)

2017 Into the Fortress (doc.)

2018 Grając o honor / Playing Hard (doc.)

2018 Corps à la carte (doc.)

2020 Doktor Miami / They Call Me Dr. Miami (doc.)

Twórcy

reżyseria Jean-Simon Chartier
scenariusz Jean-Simon Chartier
zdjęcia Maxime Pouliot
montaż Martin Bourgault
producent Jean-Simon Chartier
produkcja Cargo Films and Releasing, MC2 Communication Média
właściciel praw Cargo Releasing
język angielski
barwa kolor

Doktor Miami

Jean-Simon Chartier

Twoja ocena 0/5