English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Cykle

Barbara Lee. Prawdziwa władza

Abby Ginzberg
Truth to Power: Barbara Lee Speaks For Me
USA 2020 / 82’
napisy: polskie
Beat mrocznego miasta

Samotnie wychowywała dwójkę dzieci. Dobrze wie, co to znaczy nie mieć za co nakarmić własnej rodziny. Barbara Lee, dziś przedstawicielka 13. okręgu wyborczego w stanie Kalifornia w Izbie Reprezentantów Stanów Zjednoczonych, jest wzorem zaangażowanej aktywistki i polityczki działającej na rzecz tych, którzy nie mają siły, czasu i środków, aby zadbać o swoje interesy. Zajmuje się prawami człowieka i równością. Podkreśla, że zajmowanie się sprawami najuboższych i walka z nierównościami jest elementem walki o demokrację.  Barbara Lee. Prawdziwa władza jest portretem jednej z najbardziej zaangażowanych afroamerykańskich działaczek. Reżyserka Abby Ginzberg przedstawia jej drogę do wysokich amerykańskich urzędów i źródła politycznego zaangażowania sięgającego Partii Czarnych Panter. Film przedstawia również innych polityków rozbijających „biały” mur amerykańskiej polityki: zmarłego w lipcu Johna Lewisa, Ayannę Pressley czy Alexandrię Ocasio-Cortez.

Łukasz Knap

Dostępność online

Start sprzedaży: 27 października, godz. 12:00.
5 lis, 08:30 – 15 lis
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

116 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Abby Ginzberg

Amerykańska reżyserka i producentka skupiająca się w swojej pracy na temacie dyskryminacji rasowej i nierównościach społecznych. Jest laureatką Peabody Award, Silver Gavel Award, CINE Golden Eagle. Jej przedostatni film  Waging Changeporusza temat zawodów, w których utrzymanie się zależy od napiwków, z kolei  Agents of Change opowiada historię protestów studenckich pod koniec lat 60., które doprowadziły do powstania kulturoznawczych seminariów dotyczących czarnej rasy.

Filmografia

2001 Everyday Heroes

2005 Soul of Justice: Thelton Henderson's American Journey

2010 Cruz Reynoso: Sowing the Seeds of Justice

2014 Soft Vengeance: Albie Sachs and the New South Africa

2016 Agents of Change

2017 And Then They Came for Us

2019 Waging Change

2020 Barbara Lee. Prawdziwa władza / Truth to Power: Barbara Lee Speaks For Me

Twórcy

reżyseria Abby Ginzberg
scenariusz Abby Ginzberg
zdjęcia Vicente Franco, Ashley James
montaż Stephanie Mechura, Ken Schneider, Marta Wohl
muzyka Osei Essed
obsada Barbara Lee, John Lewis, Alice Walker Cory Booker, Ayanna Pressley, Alexandria Ocasio-Cortez
producent Abby Ginzberg, Joslyn Rose Lyons
właściciel praw Social Action Media
język angielski
barwa kolor

Barbara Lee. Prawdziwa władza

Abby Ginzberg

Twoja ocena 0/5