English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Cykle

David Byrne: American Utopia

Spike Lee
David Byrne’s American Utopia
USA 2020 / 106’
film w oryginalnej wersji językowej
Czarny niedźwiedź Funny Face

Spike Lee reżyserujący Davida Byrne’a z Talking Heads? Jeśli myśleliście, że rok 2020 nie może was już niczym zaskoczyć, byliście w błędzie. David Byrne: American Utopia to prawdopodobnie jeden z najbardziej amerykańskich i najbardziej oryginalnych filmów, jakie zobaczycie w tym roku, Wbrew pozorom nie jest to tytuł wyłącznie dla fanów zespołu, jego lidera czy nawet musicali z Broadwayu. To aktualny komentarz do sytuacji politycznej w Stanach Zjednoczonych i autorski rodzaj TED talku przerywany piosenkami i układami choreograficznymi. Z ekranu sączą się leniwie cytaty z Jamesa Baldwina i Janelle Monáe, wspominane są ofiary prześladowań rasistowskich: Emmett Till, George Floyd, Breonna Taylor czy Ahmaud Arbery. Najbardziej niezwykłe jest jednak to, z jaką powściągliwością i szacunkiem Spike Lee podchodzi do scenografii i wizji Byrne’a. Dominuje szarość i asceza, a każdy przebłysk koloru (choćby na powiekach performerów) okazuje się politycznym manifestem. Jak napisał „Vanity Fair”: American Utopia Spike’a Lee pokazuje Davida Byrne’a w szczytowej, elektryzującej formie!

Magdalena Maksimiuk

Dostępność online

Start sprzedaży: 27 października, godz. 12:00.
nd 15 lis, 20:00 – 20:05
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

894 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Spike Lee

Urodzony w 1957 roku w Atlancie reżyser, scenarzysta, producent i aktor, jedna z najbardziej ikonicznych postaci amerykańskiego kina. Zdobywca dwóch Oscarów za najlepszy scenariusz adaptowany do Czarnego bractwa. BlacKkKlansman (9. AFF) w 2018 roku, oraz honorowego w 2016, czterokrotnie nominowany do tej nagrody. Zdobywca dwóch Primetime Emmys i dwóch nagród BAFTA, dwukrotnie nominowany do Złotego Globu. Jego filmy były pokazywane na festiwalach m.in. w Berlinie, Cannes, San Sebastian, Wenecji. Mieszka w Upper East Side na Manhattanie. Rób, co należy można było obejrzeć na AFF-ie w sekcji „Rocznice i powroty”.

Filmografia

1986 Ona się doigra / She's Gotta Have It

1989 Rób, co należy / Do the Right Thing

1990 Czarny blues / Mo' Better Blues

1992 Malcolm X

1994 Crooklyn

2018 Czarne bractwo. BlacKkKlansman / BlacKkKlansman

2020 Pięciu braci / Da 5 Bloods

2020 David Byrne: American Utopia / David Byrne’s American Utopia

Twórcy

reżyseria Spike Lee
scenariusz David Byrne
zdjęcia Ellen Kuras
montaż Adam Gough
muzyka David Byrne
obsada David Byrne, Chris Giarmo, Angie Swan, Jacqueline Acevedo
producent Spike Lee, Meredith Bennerr, David Bither, Len Blavatnik, David Byrne, Jeff Skoll, Diane Weyermann, Christa Zofcin Workman, Bill Pohlad, Maureen Paglia
produkcja 0 Acres & A Mule Filmworks, Participant, RadicalMedia, River Road Entertainment, Spike Lee Joint, Todo Mundo, Warner Music Group
właściciel praw Universal
język angielski
barwa kolor

David Byrne: American Utopia

Spike Lee

Twoja ocena 0/5