English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Cykle

Jak woda

Bao Nguyen
Be Water
USA, Wielka Brytania 2020 / 96’
napisy: polskie
Hopper/Welles Ratusz

Podobno na premierowym pokazie Wejścia smoka w Polsce zjawił się taki tłum chętnych, że w warszawskim kinie Iluzjon popękały szyby. Nawet jeśli to miejska legenda, nie ulega wątpliwości, że Bruce Lee był jedną z największych ikon popkultury. Do dziś pozostaje inspiracją dla sportowców i filmowców (wystarczy wymienić choćby Quentina Tarantino), a jego pomniki stoją w Hongkongu, Los Angeles, a nawet w bośniackim Mostarze. Kariera Lee trwała zaledwie kilka lat, ale aktor w tym czasie zdążył odmienić kino sztuk walki, przynosząc temu gatunkowi globalną popularność, a także wpłynął na sposób, w jaki zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych byli portretowani Azjaci. Biografia Bruce’a Lee to przecież nie tylko wspomnienia z planu Zielonego szerszenia i Wściekłych pięści, ale i opowieść o rasizmie, dyskryminacji i przełamywaniu społecznych barier. Dokument Bao Nguyena, oparty na archiwalnych wywiadach z aktorem, jego zapiskach oraz rozmowach z rodziną i przyjaciółmi, to hołd złożony Małemu Smokowi w przeddzień 80. rocznicy jego urodzin.

Jakub Demiańczuk

Dostępność online

Start sprzedaży: 27 października, godz. 12:00.
5 lis, 08:30 – 15 lis
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

172 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Bao Nguyen

Amerykańsko-wietnamski reżyser, producent i operator filmowy. Absolwent Uniwersytetu Nowojorskiego. Był uczestnikiem programu Berlinale Talents oraz Firelight Media Documentary Lab. Jego filmy były pokazywane m.in. na festiwalach w Palm Springs, Nashville i Miami oraz na Tribece w Nowym Jorku. Film o Brusie Lee jest częścią serii dokumentów sportowych 30 for 30 realizowanych przez stację telewizyjną ESPN. Światową premierę miał na tegorocznym festiwalu Sundance.

Filmografia

2010 A Tree Falls in the Forest (doc. short)

2011 Julian (doc. short)

2015 Live from New York!

2015 Rhino Man (short)

2016 The Poll Dance (short)

2019 Where Are You Really From? (doc. short)

2019 We Gon’ Be Alrigth (doc.)

2020 Jak woda / Be Water

Twórcy

reżyseria Bao Nguyen
scenariusz Bao Nguyen
zdjęcia Caleb Heller
montaż Graham Taylor
muzyka Goh Nakamura, Ton That An
producent Julia Nottingham, Bao Nguyen, Gentry Kirby, Erin Leyden, Adam Neuhaus, Jenna Anthony, Marquis Daisy
produkcja Dorothy Street Pictures
właściciel praw Dogwoof
język angielski
barwa kolor

Jak woda

Bao Nguyen

Twoja ocena 0/5