English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Cykle

Fauna

Nicolás Pereda
Meksyk, Kanada 2020 / 70’
napisy: polskie i angielskie
Drodzy towarzysze! Hakob Hovnatanyan

Niech nie zwiedzie was lekkość i humor błyskotliwego filmu Peredy. Meksykański reżyser wziął bowiem na warsztat jeden z kluczowych tematów kina i polityki: przemoc i jej obecność w zbiorowej wyobraźni. W kameralnym, rodzinnym komediodramacie Peredy jest ona obecna przede wszystkim za sprawą nieustannego poczucia dyskomfortu, niepewności, nieznośnego napięcia. A przecież przed naszymi oczami dzieją się rzeczy błahe: rodzeństwo odwiedza rodziców w zapadłej górniczej mieścinie, chłopak córki budzi poruszenie, bo mignął w popularnym serialu o kartelach. Ktoś targuje się o papierosy. Ktoś kradnie komuś ręcznik w motelu. Córka, aktorka, ćwiczy rolę razem z matką. Pada nazwisko zaginionego aktywisty, ojciec rodzeństwa urzeczony jest maczystowską męskością, furtka na podwórze jest stale zamknięta, a wszelkie relacje podszyte są głęboką nieufnością. Z realistycznej otoczki reżyser wywodzi opowieść surrealistyczną: to już podróż w głąb skażonego popkulturową przemocą umysłu. Opowieść o niestabilnych tożsamościach i niepewnych rolach stopniowo przeradza się w fabularny esej, którego tematem jest społeczna trauma. Nie byłoby oczywiście takiego efektu, gdyby nie niezawodna, fantastycznie zgrana aktorska ekipa Peredy. 

Małgorzata Sadowska

Dostępność online

Start sprzedaży: 27 października, godz. 12:00.
5 lis, 08:30 – 15 lis
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

323 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Nicolás Pereda

Urodził się w 1982 roku w Mexico City. Ukończył reżyserię na Uniwersytecie w York w Kanadzie. Realizował liczne klipy wideo będące częścią granych w Meksyku i Europie spektakli łączących sztuki dramaturgiczne, taniec i operę. Swoje filmy prezentował na festiwalach w Cannes, Rotterdamie, Paryżu, Locarno i we Włoszech, gdzie zebrały wiele nagród. W wieku 27 lat po raz pierwszy został uhonorowany własną retrospektywą – na festiwalu kina obu Ameryk w Austin w Teksasie. Jego filmy, Lato Goliata i Perpetuum mobile, były pokazywane podczas 12. NH, filmy Minotaur i Nieobecni znalazły się w programie kolejnych edycji sekcji Lost Lost Lost na Nowych Horyzontach. 

Wybrana filmografia

2007 ¿Dónde están sus historias? / Where Are Their Stories?

2009 Perpetuum mobile

2009 Juntos / Together

2010 Todo, en fin, el silencio lo ocupaba / All Things Were Now Overtaken by Silence (doc.)

2010 Lato Goliata / Verano de Goliat / Summer of Goliath

2014 Nieobecni / Los Ausentes / The Absent

2015 Minotaur / Minotauro

2019 Mi piel, luminosa / My Skin, Luminous (short)

2020 Fauna

Twórcy

reżyseria Nicolás Pereda
scenariusz Nicolás Pereda
zdjęcia Mariel Baqueiro
montaż Nicolás Pereda
dźwięk Pablo Cervera
obsada Gabino Rodríguez, Luisa Pardo, Francisco Barreiro, Teresa Sánchez
producent Nicolás Pereda
produkcja Producciones En Chinga
właściciel praw Interior 13
język hiszpański
barwa kolor

Fauna

Nicolás Pereda

Twoja ocena 0/5