English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Cykle

Noc Królów

Philippe Lacôte
Night of the Kings / La nuit de rois
Francja, Wybrzeże Kości Słoniowej, Kanada, Senegal 2020 / 93’
napisy: polskie i angielskie
Noc bez końca Ojciec Nafi

Film-rytuał zapraszający do udziału w ceremonii, w której dramatyczną walkę o władzę wygrywa… poezja. Akcja przenosi nas do dusznego, przeludnionego, kipiącego od napięć labiryntu – więzienia La Maca w Abidżanie. To miejsce rządzące się własnym gangsterskim kodeksem i mające swoich władców, stojących na straży kruchej równowagi. Kiedy za kraty trafia Roman, rozstrzyga się właśnie kwestia sukcesji po tracącym siły Czarnobrodym. Na schedę po przywódcy czekają niczym hieny samozwańczy następcy, krwawa wojna gangów wisi w powietrzu. Żeby zyskać na czasie, Czarnobrody nakazuje Romanowi snuć nieprzerwanie przez całą noc opowieść. Bohaterem przenoszącej nas w świat mitów i magii historii jest wyrzutek i bandyta Zama. Pod czerwonym księżycem wiszącym nad La Macą Szeherezada spotyka Szekspira, ale film Lacôte’a zanurzony jest przede wszystkim w lokalnych tradycjach (grioci) i osobistych przeżyciach (w La Maca osadzona była matka reżysera – opozycjonistka). Czerpiący z doświadczeń mieszkańców Wybrzeża Kości Słoniowej realizm magiczny i polityczny łączy się w Nocy Królów w uniwersalny poemat o władzy, która bawi się zapałkami – życiem oddanych i naiwnych młodych ludzi.

Małgorzata Sadowska

nagrody

MFF w Toronto 2020 – Nagroda Amplify Voices

Dostępność online

Start sprzedaży: 27 października, godz. 12:00.
5 lis, 08:30 – 15 lis
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

323 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Philippe Lacôte

(ur. 1971) urodzony na Wybrzeżu Kości Słoniowej, mieszkający we Francji reżyser, producent i scenarzysta. Studiował lingwistykę, był reporterem radiowym (zrealizował m.in. serię dźwiękowych opowieści o upadku Muru Berlińskiego). Jego krótkometrażowy The Messenger z Denisem Lavantem pokazywany był m.in. na festiwalu w Rotterdamie. Zrealizował także esej dokumentalny Chroniques de guerre en côte d'Ivoire, który powstawał w czasie burzliwych lat wojny domowej w Wybrzeżu Kości Słoniowej. Debiutem fabularnym Lacôte’a był RUN, prezentowany w canneńskiej sekcji Un Certain Regard.

Filmografia

2004 The Messenger (short)

2008 Chroniques de guerre en côte d'Ivoire / Chronicles of War in the Ivory Coast (doc.)

2013 The Repel Ghosts (short)

2014 RUN

2020 Noc Królów / Le nuit des rois / The Night of the Kings

Twórcy

reżyseria Philippe Lacôte
scenariusz Philippe Lacôte
zdjęcia Tobie Marier Robitaille
montaż Aube Foglia
muzyka Olivier Alary
obsada Koné Bakary, Steve Tientcheu, Rasmané Ouédraogo, Issaka Sawadogo, Digbeu Jean Cyrille
producent Samuel Teisseire, Delphine Jaquet, Ernest Konan, Yanick Létourneau, Yoro Mbaye
produkcja Banshee Films, Wassakara Productions, Peripheria, Yennenga Production
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język francuski, dioula, nouchi
barwa kolor

Noc Królów

Philippe Lacôte

Twoja ocena 0/5