English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Cykle

Gdybym sama była zimą

Jazmín López
If I Were Winter Itself / Si yo fuera el invierno mismo
Argentyna 2019 / 92’
napisy: polskie i angielskie
Czarodziejska góra Hura, wciąż żyjemy!

Sztuka, polityka, miłość. Młoda artystka i tancerka Carmen wyjeżdża ze znajomymi leczyć złamane serce. Drugim celem wyjazdu jest rekonstrukcja trzech ikonicznych dzieł ucieleśniających rewolucję ’68 roku: Chinki Jeana-Luca Godarda, Ognia nie do ugaszenia Haruna Farockiego i performansu Any Mendiety Bez tytułu (Przeszczep brody). Miejscem ich nieformalnej rezydencji artystycznej jest bajeczna posiadłość, należąca do zamożnej rodziny jednego z uczestników. Mimo długich ćwiczeń i prób Carmen nie jest w stanie zapomnieć o byłym chłopaku. Odgrywa kolejne fazy związku, który już nie istnieje. Wciągająca choreografia ciał, umysłów i duchów rozwija się w intensywnym, tanecznym rytmie – od tanga po utwory Klausa Nomiego. Poetycki, wizjonerski film Jazmín López (jej intrygujący debiut Lwy oglądaliśmy podczas 13. NH) jest osobistą elegią o utraconym związku, jak i listem miłosnym do radykalnej sztuki i kina lat 70. Jest też wyrazistym manifestem estetycznym domagającym się, by relacja sztuki i rzeczywistości przestała być dosłowna i upraszczająca.

Ewa Szabłowska

Dostępność online

Start sprzedaży: 27 października, godz. 12:00.
5 lis, 08:30 – 15 lis
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

148 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Jazmín López

Urodzona w 1984 roku argentyńska artystka wizualna i reżyserka. Absolwentka reżyserii na Universidad del Cine w Buenos Aires oraz wydziału sztuki na NYU w Nowym Jorku. Jest autorką krótkich filmów, a jej nagradzany debiut Lwy pokazywany był na festiwalach na całym świecie. Prace López wystawiane były w MoMA, KW w Berlinie czy w Centrum Pompidou w Paryżu. Uwielbia europejskie kino lat 60. i 70.

 

Filmografia

2007 Parece la pierna de una muneca / It Looks Like a Doll’s Leg (short)

2008 Juego vivo / Live Game (short)

2009 Te amo y morite / I Love You and Die (short)

2012 Lwy / Leones / Lions

2020 Gdybym sama była zimą / Si yo fuera el invierno mismo / If I Were Winter Itself

Twórcy

reżyseria Jazmín López
scenariusz Jazmín López
zdjęcia Rui Poças
montaż Jazmín López
obsada Clara Trucco, Rafael Federman, Martín Shanly, Laila Maltz, Gianluca Zonzini
producent Jazmín López
właściciel praw Jazmín López
język hiszpański
barwa kolor

Gdybym sama była zimą

Jazmín López

Twoja ocena 0/5