English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Cykle

Czarodziejska góra

Eitan Efrat, Daniel Mann
The Magic Mountain
Belgia 2020 / 68’
napisy: polskie i angielskie
Gdybym sama była zimą

Esej filmowy Daniela Manna i Eitana Efrata nie jest ekranizacją Czarodziejskiej góry Tomasza Manna ani jej analizą, lecz osadzoną w atmosferze słynnej powieści górską wyprawą. O tyle nietypową, że jej cel nie znajduje się na szczycie, lecz wewnątrz góry. Wnętrze Ziemi fascynuje ludzi od wieków. Szczególnie przejścia między światem zewnętrznym a podziemnym: kopalnie, kamieniołomy, tunele, jaskinie. Te miejsca styku – wąskie szczeliny i szyby prowadzące do ukrytych zasobów – zawsze były owiane legendami. Opisywane w literaturze zarówno naukowej, jak i pięknej stanowią pożywkę dla teorii spiskowych, ale też ćwiczeń z wyobraźni. Twórcy filmu schodzą do podziemi w trzech rozdziałach. Badają właściwości gazu radonowego znalezionego w Austrii, próbują zrozumieć fenomen Emmy Kunz, szwajcarskiej uzdrowicielki i artystki, oraz tropią ślady zapisanej w warstwach skał historii w tunelach niedaleko Wałbrzycha. Rozdziały te tworzą geologiczną i kulturową historię naszej (często cielesnej) relacji z ziemią, są medytacją na temat poznawania i doświadczania świata.

Ewa Szabłowska

Dostępność online

Start sprzedaży: 27 października, godz. 12:00.
5 lis, 08:30 – 15 lis
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

140 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Eitan Efrat

Izraelski artysta wizualny mieszkający i pracujący w Belgii. Jego praktyka artystyczna, na którą składają się prace wideo, film, instalacje i malarstwo, skupia się na performatywnych aspektach ruchomego obrazu.

Filmografia

2008 Complex (short)

2009 Prrrride (short)

2011 Printed Matter (short)

2013 Journal (short)

2015 Nude Descending a Staircase (short)

2019 Perfect Cut (short)

2020 Czarodziejska góra / The Magic Mountain

Daniel Mann

Urodzony w Izraelu filmowiec i pisarz mieszkający w Londynie. Jego poprzedni film Odpływ pokazywany był na 17. NH w ramach przeglądu nowego kina izraelskiego.

Filmografia

2009 Complex (short)

2014 Ish Ha-tziporim / Birdman (doc.)

2017 Odpływ / Motza el hayam / Low Tide

2020 Czarodziejska góra / The Magic Mountain

Twórcy

reżyseria Eitan Efrat, Daniel Mann
scenariusz Daniel Mann, Eitan Efrat
zdjęcia Eitan Efrat
montaż Daniel Mann, Eitan Efrat
producent Sirah Foighel Brutmann
produkcja Messidor
właściciel praw Messidor
język niemiecki, polski, angielski
barwa kolor i cz.-b.

Czarodziejska góra

Eitan Efrat, Daniel Mann

Twoja ocena 0/5