English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Cykle

Krabi, 2562

Ben Rivers, Anocha Suwichakornpong
Wielka Brytania, Tajlandia 2019 / 92’
napisy: polskie i angielskie
Hura, wciąż żyjemy! Odyseja

Tajskie legendy, jaskiniowcy i znikające kobiety na tle biennale sztuki w tytułowej miejscowości. Krabi 2562, wspólne przedsięwzięcie Bena Riversa i Anochy Suwichakornpong, jest niepozbawioną ironii wędrówką między światem rzeczywistym i duchowym, po wybrzeżu Tajlandii z jego spektakularną przyrodą i miejscowymi legendami. Jest buddyjski rok 2562 (wg kalendarza gregoriańskiego 2019), gdy do Krabi przyjeżdża tajemnicza kobieta podająca się raz za badaczkę rynku, raz za poszukiwaczkę filmowych lokacji. Wynajmuje lokalną przewodniczkę, by oprowadziła ją po atrakcjach turystycznych. Zbacza z trasy, by zrobić wycieczkę sentymentalną – odwiedzić zamknięte kino, w którym podobno poznali się jej rodzice. Tymczasem grający w reklamie napoju aktor odkrywa w okolicznych lasach prehistorycznego jaskiniowca. To wszystko jest przedstawione spokojnie i niedramatycznie, jakby nie działo się nic niezwykłego. Czy duchy nie są częścią natury? Humor jest w Krabi, 2562 subtelny, a mistycyzm lekki jak mgiełka. Hybrydowa struktura filmu łączy fikcję i nagrania terenowe w płynne doświadczenie.

Ewa Szabłowska

Dostępność online

Start sprzedaży: 27 października, godz. 12:00.
5 lis, 08:30 – 15 lis
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

250 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Ben Rivers

Filmowiec i artysta urodzony w 1972 roku w Somerset w Anglii. Studiował w Akademii Sztuk Pięknych w Falmouth – na uczelni skupił się na fotografii i realizacji filmów w formacie 8 mm. Przez dekadę prowadził awangardowe kino w Brighton, gdzie w 2006 roku poznał reżysera Bena Russella. W ramach projektu We Can Not Exist in This World Alone wspólnie prezentowali swoje filmy m.in. w Australii i Nowej Zelandii. Jego pełnometrażowy debiut  Dwa lata nad morzem w 2011 roku zdobył nagrodę FIPRESCI w sekcji Horyzonty na MFF w Wenecji, był także prezentowany we Wrocławiu. Jego kolejny film Zaklęcie, które odpędza ciemność (współreżyserowany przez Bena Russella) oglądaliśmy w Międzynarodowym Konkursie Nowe Horyzonty w 2014 roku. Dwa lata później we Wrocławiu pokazaliśmy jego Niebo drży, ziemia boi się, a oczy nie są braćmi.

Filmografia

2006 This Is My Land (short)

2008 Ah, Liberty! (short)

2009 I Know Where I'm Going (short)

2011 Slow Action (short)

2011 Dwa lata nad morzem / Two Years at Sea

2013 Zaklęcie, które odpędza ciemność / A Spell to Ward Off the Darkness (co-dir.)

2015 Niebo drży, ziemia boi się, a oczy nie są braćmi / The Sky Trembles, The Earth Is Afraid and Two Eyes Are Not Brothers

2019 Krabi, 2562 (co-dir.)

Anocha Suwichakornpong

Urodzona w Tajlandii w 1976 roku reżyserka i scenarzystka, studiowała sztukę i kulturoznawstwo w Wielkiej Brytanii. W 2006 roku ukończyła studia filmowe na Uniwersytecie Columbia, gdzie była stypendystką Hollywood Foreign Press Association. W tym samym roku brała udział w Berlinale Talent Campus. Jest współzałożycielką Electric Eel Films, firmy produkującej niezależne tajlandzkie filmy. Jej film dyplomowy Graceland był pierwszym tajlandzkim krótkim metrażem zakwalifikowanym do programu MFF w Cannes. Nagrodzony w Rotterdamie debiut pełnometrażowy Suwichakornpong, Zwyczajna historia, zdobył Grand Prix na MFF Nowe Horyzonty w 2010 roku. W 2011 roku reżyserka była jednym z jurorów Międzynarodowego Konkursu Nowe Horyzonty. W 2016 roku pokazaliśmy jej drugi pełny metraż Gdy zapadnie zmrok.

Filmografia

2006 Graceland (short)

2008 Duj jit jai / Like. Real. Love (short)

2008 Jai (short)

2009 Zwyczajna historia / Jao nok krajok / Mundane History

2010 All That Remains (short)

2010 Breakfast, Lunch, Dinner (co-dir.)

2012 Pohn talay / Overseas (short, co-dir.)

2015 Thursday (short, co-dir.)

2016 Gdy zapadnie zmrok / Dao kanong / By the Time It Gets Dark

2019 Krabi, 2562 (co-dir.)

Twórcy

reżyseria Ben Rivers, Anocha Suwichakornpong
scenariusz Ben Rivers, Ancha Suwichakornpong
zdjęcia Leung Ming Kai, Ben Rivers
montaż Aacharee Ungsriwong
dźwięk Chalermrat Kaweewattana
obsada Arak Amornsupasiri, Nuttawat Attasawat, Oliver Laxe, Siraphun Wattanajinda, Primrin Puarat, Atchara Suwan, Lieng Leelatiwanon
producent Maenum Chagasik
produkcja Electric Eel Films, Ben Rivers Limited
właściciel praw Rediance
język tajski, angielski
barwa kolor

Krabi, 2562

Ben Rivers, Anocha Suwichakornpong

Twoja ocena 0/5