English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Cykle

Lato '85

François Ozon
Summer '85 / Été 85
Francja, Belgia 2020 / 100’
napisy: polskie i angielskie
Kijowskie freski Malmkrog

W Lecie '85 znajdziemy z pozoru wszystko, co kojarzy się z latami 80.: muzyczne hity, pstrokate ciuchy i obciachowe fryzury. I trzeba przyznać, że trudno o lepszą scenerię dla opowieści o pierwszej miłości. Jednak nie wolno nam też zapomnieć, że przewodnikiem po tym muzeum nostalgii pozostaje François Ozon. Francuz nie byłby sobą, gdyby nie doprawił beztroskiego filmu o dojrzewaniu szczyptą perwersji. Główny bohater, 16-letni Alexis, to uwięziony w ciele cherubina łobuz, który podejrzanie często lubi wspominać o śmierci. Gdy chłopak poznaje o dwa lata starszego Davida, zyskuje powiernika, z którym może dzielić swoje sekrety i fascynacje. W miarę upływu czasu relacja między nastolatkami rozwija się w nieoczekiwanym kierunku, a Ozon wypełnia ją motywami, które przewijały się przez całą jego dotychczasową karierę. Historia z gatunku coming of age staje się wówczas opowieścią o zacieraniu się granic pomiędzy fikcją a rzeczywistością, a także o jednocześnie destrukcyjnej i twórczej sile pożądania.

Piotr Czerkawski

Dostępność online

Start sprzedaży: 27 października, godz. 12:00.
5 lis, 08:30 – 15 lis
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

1061 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

François Ozon

Urodził się w 1967 roku w Paryżu. W 1993 roku ukończył reżyserię we francuskiej szkole filmowej La Fémis. W pełnym metrażu zadebiutował Sitcomem zrealizowanym w 1998 roku. W 2002 roku zyskał międzynarodową sławę za sprawą filmu 8 kobiet, w którym wystąpiły Catherine Deneuve, Isabelle Huppert i Fanny Ardant. W 2012 roku za U niej w domu otrzymał Złotą Muszlę na MFF w San Sebastián i Europejską Nagrodę Filmową dla najlepszego scenarzysty. Powszechnie uznawany za jednego z najważniejszych twórców współczesnego kina francuskiego.

Wybrana filmografia

1998 Sitcom

2002 8 kobiet / 8 femmes / 8 Women

2003 Basen / Swimming Pool

2012 U niej w domu / Dans de la maison / In the House

2013 Młoda i piękna / Jeune et jolie / Young and Beautiful

2017 Podwójny kochanek / L'amant double / Double Lover 

2018 Dzięki Bogu / Grâce à Dieu / By the Grace of God 

Twórcy

reżyseria François Ozon
scenariusz François Ozon (based on a novel by Aidan Chambers)
zdjęcia Hichame Alaouie
montaż Laure Gardette
muzyka Jean-Benoît Dunckel
obsada Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Philippine Velge, Valeria Bruni Tedeschi, Melvil Poupaud
producent Eric Altmayer, Nicolas Altmayer
produkcja Mandarin Films, FOZ, Centre National du Cinéma et de l'Image Animée
polski dystrybutor Against Gravity
język francuski, angielski
barwa kolor

Lato '85

François Ozon

Twoja ocena 0/5