English

Nowy porządek

Michel Franco
New Order / Nuevo orden
Meksyk, Francja 2020 / 86’
Na rauszu Sweat

Jeden z najbardziej wyrazistych i wszechstronnych autorów współczesnego kina latynoamerykańskiego, Michel Franco (Pragnienie miłościOpiekun), zelektryzował widzów festiwalu w Wenecji i z Lido wyjechał ze Srebrnym Lwem (Wielka Nagroda Jury). Nowy porządek to wizja świata, w którym ogromne różnice klasowe doprowadzają do zamieszek, zabójstw i porwań na ogromną skalę. Spychani na społeczny margines ludzie chwytają za broń i decydują się na bezwzględną zemstę. Film Franco to brutalny, wstrząsający, perfekcyjnie zainscenizowany thriller. Najbardziej porażające w wizji reżysera wydaje się to, że mamy do czynienia nie z wyssaną z palca fantastyczną opowiastką, lecz z wielce prawdopodobną wizją niedalekiej przyszłości. A w niektórych miejscach na świecie (czy aż tak odległych?) być może taki horror jest już na porządku dziennym. Nic dziwnego, że sam reżyser – odbierając weneckie laury – mówił, że pisał scenariusz sześć lat wcześniej, myśląc o dystopii, a efekt aktualności bardzo go zaskoczył. 

Marcin Pieńkowski

nagrody

MFF w Wenecji 2020 - Wielka Nagroda Jury

Michel Franco

Urodził się w 1979 roku w Mexico City. Zawodową karierę zaczął od kręcenia krótkich metraży. Jego pełnometrażowy debiut zakwalifikował się w Cannes do sekcji Quinzaine des Réalisateurs, a drugi film Pragnienie miłości wygrał sekcję Un Certain Regard. W 2015 roku w Cannes odebrał statuetkę za najlepszy scenariusz do Opiekuna. Realizuje się też jako producent. W tej roli triumfował m.in. w Wenecji, gdzie Złotego Lwa otrzymał film Z daleka Lorenza Vigasa.

Wybrana filmografia

2003 Między nami / Entre dos (short)

2009 Daniel & Ana

2012 Pragnienie miłości / After Lucia / Después de Lucía

2015 Opiekun / Chronic

2017 Córki April / April's Daughter / Las hijas de Abril

Twórcy

reżyseria Michel Franco
scenariusz Michel Franco
zdjęcia Yves Cape
montaż Oscar Figueroa, Jara Michel Franco
muzyka Cormac Roth
obsada Naián González Norvind, Diego Boneta, Mónica Del Carmen, Fernando Cuautle, Darío Yazbek, Eligio Meléndez
producent Michel Franco, Cristina Velasco L, Eréndira Núñez Larios, Charlotte Uzu
produkcja Teorema, Les Films D’Ici
polski dystrybutor Gutek Film
język hiszpański
barwa kolor

Nowy porządek

Michel Franco

Twoja ocena 0/5