English

Pora wylinki

Sabrina Mertens
Time of Moulting / Fellwechselzeit
Niemcy 2020 / 81’
Miasto głęboko uśpione W bezruchu

Stephanie, żywa i inteligentna dziewczynka, mogłaby mieć otwarte wszystkie drzwi do przyszłości. Dzieciństwo upływa jej jednak w cieniu apatycznej matki, która przed córką i mężem chowa się w sypialni. Całymi dniami leży w łóżku otoczona starymi pamiątkami, a kiedy wstaje, snuje się po domu w szlafroku. Zawieszona między dzieciństwem własnym i córki, ucieka w głąb siebie. Natomiast ojciec jest spokojny, jeżeli tylko posiłki pojawiają się na stole w odpowiednich porach. Z czasem Stephanie zakłada haczyk na drzwiach swojego pokoju i coraz bardziej się alienuje. W Porze wylinki, mrocznym dzienniku rodzinnego rozkładu, sypialnia jest ciemną przestrzenią przeżywanych w samotności obsesji, wstydu, udręki powracających myśli i bezsennych nocy. Sabrina Mertens w 57 klaustrofobicznych „żywych obrazach” pokazuje, jak nierozwiązane konflikty z przeszłości budują dynamikę rodzinnych relacji w kolejnych pokoleniach. Psychoanalityczny dramat staje się wręcz horrorem, gdy dziwne dziecięce zabawy przeradzają się w masochistyczne praktyki.

Ewa Szabłowska

Sabrina Mertens

Jest reżyserką i artystką wizualną. Absolwentka Filmakademie Baden-Württemberg, ma na koncie krótkie filmy fabularne, dokumenty i prace wideo. Pora wylinki to jej pełnometrażowy debiut fabularny.

Filmografia

2011 Hard Things (short)

2016 Cornocupia of Passion (short)

2016 Monastery St. Klara – Last Days (doc.)

2017 Gentle Moments (short)

2020 Pora wylinki / Fellwechselzeit / Time of Moulting

Twórcy

reżyseria Sabrina Mertens
scenariusz Sabrina Mertens
zdjęcia Jan Fabi
montaż Marco Rottig
muzyka Ole Ohlendorf, Jonathan Rösch
obsada Miriam Schieweck, Freya Kreutzkam, Zelda Espenschied
producent Sabrina Mertens, Vera Paulmann
produkcja Filmakademie Baden-Württemberg
właściciel praw Media Luna
język niemiecki
barwa kolor

Pora wylinki

Sabrina Mertens

Twoja ocena 0/5