English
zaloguj / zarejestruj

Jennifer Reeves

Urodziła się w 1971 r. na Sri Lance. Dzieciństwo spędziła w Ohio i Michigan, a następnie przeprowadziła się do Nowego Jorku. Ukończyła Bard College, a potem uzyskała stopień magistra sztuk pięknych na Uniwersytecie w San Diego. Mieszka i pracuje na Brooklynie, wygłasza gościnnie wykłady na Wydziale Filmu Bard College i Cooper Union.

Za swoje filmy krótkometrażowe (od 1990 r. powstało ich ponad 20) otrzymała liczne nagrody. Jej ręcznie malowany na filmowej taśmie Fear of Blushing był pokazywany na całym świecie. Darling International otrzymał wyróżnienie na festiwalu filmowym Sundance i był pokazywany m.in. na festiwalu w Berlinie. Eksperymentalne dzieło Chronic zostało włączone do materiałów dydaktycznych wielu placówek akdemickich.

Jej pierwszym filmem pełnometrażowym był The Time We Killed z 2004 r., uhonorowany nagrodą FIPRESCI na festiwalu w Berlinie. Pracuje niemal zupełnie sama: pisze, reżyseruje, montuje, rysuje, kręci zdjęcia, nagrywa i opracowuje ścieżkę dźwiękową. Jej filmy - subiektywne, osobiste, tworzone w wymyślanych przez nią technikach, ręcznie malowane - skupiają się na tematach takich, jak pamięć, kondycja psychiczna, feminizm i seksualność. W swoich wizjach rzeczywistości Jennifer Reeves kompiluje pejzaże, obrazy zwierząt, organiczne kształty, muzykę, nie stroni również od politycznego zaangażowania.

Od 2007 r. realizuje i prezentuje filmy w formie podwójnej projekcji. Light Work Mood Disorder i He Walked Away z muzyką Anthony'ego Burra pokazywane były w wielu miejscach, m.in. na festiwalu w Rotterdamie i Berlinie, w Disapason Gallery i MoMA w Nowym Jorku oraz w Muzeum Sztuki Współczesnej w Strasburgu. W sierpniu 2008 r. Jennifer Reeves ukończyła trwającą ponad cztery lata pracę nad filmem When It Was Blue, który miał premierę na festiwalu w Toronto - projekcji towarzyszyła muzyka na żywo w wykonaniu kompozytora, Skúli Sverrissona.

 

Filmografia:

1990 Elations in Negative (kr.m.)

1992 Girls Daydream About Hollywood (kr.m.)

1992 Taste It Nine Times  (kr.m.)

1993 Monsters in the Closet (kr.m.)

1994 Configuration 20 (kr.m.)

1995 The Girl's Nervy (kr.m.)

1996 Chronic (kr.m.)

1998 We Are Going Home (kr.m.)

1999 Darling International (kr.m.)

2000 The Money (kr.m., teledysk)

2001 Exhausted (kr.m., teledysk)

2001 Fear of Blushing (kr.m.)

2001 Skinny Teath (kr.m.)

2002 Double Your Pleasure (kr.m.)

2003 Swamp People (kr.m.)

2003 The Sons of Bitches Turned Out The Lights Again (kr.m.)

2003 He Walked Away (kr.m.)

2004 The Time We Killed

2005 Meet Me at The Arch (kr.m.)

2005 Shadows Choose Their Horrors (kr.m.)

2006 Light Work (kr.m.)

2007 Light Work Mood Disorder (kr.m.)

2008 When It Was Blue