English
zaloguj / zarejestruj
Dystrybucja 2020

Liberté

Albert Serra
Freedom
Francja, Portugalia, Hiszpania 2019 / 132’
W kinach od 7 sierpnia
Siła ognia Ema

Uhonorowana Nagrodą Specjalną Jury na festiwalu w Cannes oda do wyrafinowanej dekadencji, która – jak twierdzi Serra – ma europejskie korzenie. Bo tylko tu społeczeństwo za sprawą libertyńskich wartości odważyło się postawić estetykę przyjemności wyżej niż moralność. Chciałem nakręcić film o nocy – mówił reżyser – nie taki, którego akcja rozgrywa się nocą, ale film poświęcony logice nocy, która zmienia naszą percepcję, zasady moralne, wszystko. Film opowiadający o utopii seksualnego wyzwolenia, gdy różnice między ludźmi znikają: nie ma kobiet i mężczyzn, sług i panów, pięknych i brzydkich. O doskonałej, dziwnej, mrocznej utopii, braterstwie ciał. Nocą w leśnej głuszy jak na scenie wśród dekoracji spotykają się przedstawiciele XVIII-wiecznej francuskiej arystokracji i ich zagraniczni goście, by oddać się rozpisanej na role orgii. Pogrążeni w mroku, pośród szeptów i jęków, zmierzą się z własną i cudzą zachłannością, skonfrontują z obnażeniem, przymusem i pragnieniem. W drodze do „pełnego życia” przekroczą kolejne granice. 

nagrody

MFF w Cannes 2019 (Inne Spojrzenie) – Specjalna Nagroda Jury

Premiera: 7 sierpnia 2020

Albert Serra

Urodzony w Banyoles w 1975 roku kataloński reżyser i producent. Studiował filologię hiszpańską i komparatystykę na Uniwersytecie Barcelońskim. Jego drugi film Honor rycerza – luźna adaptacja historii o Don Kichocie – prezentowany był w sekcji Piętnastka Reżyserów w Cannes w 2006 roku.  Śpiew ptaków w 2008 znalazł się w programie Inne Spojrzenie, sekcji MFF w Cannes, a także został uznany za najlepszy kataloński film roku. Najnowszy Liberté otrzymał w tej sekcji Specjalną Nagrodę Jury.

Wybrana filmografia

2003 Crespiá

2006 Honor rycerza / Honor de cavallería / Honor of the Knights

2008 Śpiew ptaków / El cant dels ocells / Birdsong

2010 Imiona Chrystusa / Els noms de Crist / The Names of Christ

2013 Historia mojej śmierci / Història de la meva mort / The Story of My Death

2016 Śmierć Ludwika XIV / La mort de Louis XIV / The Death of Louis XIV

2018 Roi Soleil

2019 Liberté

Twórcy

reżyseria Albert Serra
scenariusz Albert Serra
zdjęcia Artur Tort
montaż Ariadna Ribas, Albert Serra, Artur Tort
obsada Helmut Berger, Francesc Daranas, Catalin Jugravu, Theodora Marcadé, Baptiste Pinteaux, Laura Poulvet, Lluís Serrat, Montse Triola
producent Albert Serra, Montse Triola, Pierre-Olivier Bardet, Joaquim Sapinho
produkcja Andergraun Films, Idéale Audience, Rosa Filmes
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język francuski, niemiecki, włoski
barwa kolor