English
zaloguj / zarejestruj
Dystrybucja 2020

Siła ognia

Oliver Laxe
Fire Will Come / O que arde
Hiszpania, Francja, Luksemburg 2019 / 90’
W kinach od 26 czerwca
Biały, biały dzień Liberté

Zdobywca Nagrody Jury w sekcji Inne Spojrzenie na MFF w Cannes. Osadzony wśród pejzaży hiszpańskiej Galicji film Laxe’a to przenikliwa, pulsująca podskórnym napięciem opowieść o potrzebie równowagi w świecie pełnym niebezpiecznych zmian. Zagrożonym ekosystemem okazuje się tu nie tylko przyroda, lecz także lokalna społeczność. To historia na wskroś uniwersalna i jednocześnie bardzo współczesna: oto do leżącej na skraju świata, wyglądającej turystów wioski wraca Amador, który właśnie odsiedział wyrok za podpalenie. Reakcja najbliższych na jego powrót daleka jest jednak od radości. Niewypowiedziane konflikty tlą się i przybierają na sile z każdym dniem. Równoprawnym bohaterem filmu jest także surowy, górzysty krajobraz Galicji, który kształtuje charaktery i relacje między ludźmi na swoje podobieństwo. Oliver Laxe z pokorą przyjmuje dyktowane przez naturę zasady. Jeśli sztuka w ogóle może być eko, to ten film właśnie taki jest – organiczny. 

nagrody

MFF w Cannes 2019 – Nagroda Jury (sekcja Inne Spojrzenie)

Premiera: 26 czerwca 2020

Oliver Laxe

Urodzony w 1982 roku reżyser, scenarzysta, aktor. Galicyjczyk urodzony we Francji. Studiował na Uniwersytecie Pompeu Fabry w Barcelonie, a karierę filmowca rozpoczął w Londynie. Po serii krótkometrażówek zadebiutował dokumentem Wszyscy jesteście szefami, który uhonorowano Nagrodą FIPRESCI na MFF w Cannes. Na tym samym festiwalu w Tygodniu Krytyki miał premierę jego kolejny film Mimosas, prezentowany też w Konkursie Nowe Horyzonty w 2016 roku. Siła ognia debiutowała w canneńskiej sekcji Inne Spojrzenie i zdobył Nagrodę Jury. Laxe jest współzałożycielem firmy Zeitun Films.

Wybrana filmografia

2006 Y las chimeneas decidieron escapar (doc., short, co-dir.)

2007 Suena la trompeta, ahora veo otra cara (doc., short)

2008 París #1 (doc., short)

2010 Wszyscy jesteście szefami / Todos vós sodes capitáns / You All Are Captains (doc.)

2016 Mimosas

Twórcy

reżyseria Oliver Laxe
scenariusz Oliver Laxe, Santiago Fillol
zdjęcia Mauro Herce
montaż Cristobal Fernandez
muzyka Amanda Villiavieja, David Machado, Sergio da Silva, Xavi Souto
obsada Amador Arias, Benedicta Sánchez
producent Mani Mortazavi, Andrea Queralt
produkcja 4A4 Productions, Kowalski Films, Miramemira, Tarantula
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język galicyjski
barwa kolor