English
zaloguj / zarejestruj

Personal Shopper

Olivier Assayas
Francja 2016 / 105’
Sils Maria Podwójne życie

Amerykanka w Paryżu. Maureen zarabia na życie jako asystentka i stylistka znanej z pierwszych stron gazet celebrytki Kyry. Dziewczyna szybko zaczyna przekraczać kolejne granice – pod nieobecność pracodawczyni zostaje na noc w jej luksusowym mieszkaniu oraz przymierza bajecznie drogie ubrania. Maureen ma też inną, znacznie mroczniejszą tajemnicę. Jest utalentowanym medium, a za jej przyjazdem do Francji stoi nie tyle chęć zarobienia pieniędzy, ile pragnienie skontaktowania się ze zmarłym bratem bliźniakiem, Lewisem. Po świetnie przyjętej roli w Sils Maria, która przyniosła jej m.in. prestiżowego Cezara, Kristen Stewart ponownie stanęła przed kamerą francuskiego reżysera Oliviera Assayasa. Jego film, stanowiący dość nietypowe połączenie kina gatunkowego z dramatem obyczajowym, stopniowo buduje nastrój grozy, by po chwili rozładować go zaskakująco swawolnym poczuciem humoru. Najwyraźniej nawet duchy potrafią korzystać już ze zdobyczy najnowszej technologii. 

Marta Bałaga

nagrody

MFF w Cannes 2016 – najlepszy reżyser

Olivier Assayas

Urodzony w 1955 roku w Paryżu. Syn scenarzysty filmowego Jacques’a Remy’ego (właśc. Raymond Assayas). Pierwsze kroki w branży stawiał jako nastolatek, współpracując z ojcem. Niedługo później zaczął realizować pierwsze krótkie metraże. Równolegle rozwijał karierę krytyka filmowego, współpracując ze słynnym „Cahiers du Cinema”. W 1986 roku zrealizował swój pełnometrażowy debiut Bezład. Od tego czasu nakręcił kilkanaście filmów, które zapewniły mu pozycję jednego z najważniejszych autorów kina europejskiego. Do najgłośniejszych tytułów w jego dorobku należą Irma Vep, Po maju (nagroda za scenariusz na festiwalu w Wenecji) i Sils Maria.

Wybrana filmografia

1986 Bezład / Désordre / Disorder

1989 Zimowe dziecko / L’enfant de l’hiver / Winter’s Child

1991 Paryż się budzi / Paris s’éveille / Paris Awakens

1993 Nowe życie / Une nouvelle vie / A New Life

1994 Zimna woda / L’eau froide / Cold Water

1996 Irma Vep

1998 Koniec sierpnia, początek września / Fin août, début septembre / Late August, Early September

2000 Ścieżki uczuć / Les destinées sentimentales / Sentimental Destinies

2002 Demonlover

2004 Czysta / Clean

2007 Przejście / Boarding Gate

2008 Pewnego lata / L’heure d’été / Summer Hours

2010 Carlos (TV series)

2012 Po maju / Après mai / Something in the Air

2014 Sils Maria / Clouds of Sils Maria 

2016 Personal Shopper

2018 Doubles vies / Non-Fiction

Twórcy

reżyseria Olivier Assayas
scenariusz Olivier Assayas
zdjęcia Yorick Le Saux
montaż Marion Monnier
obsada Kristen Stewart, Lars Eidinger, Sigrid Bouaziz, Anders Danielsen Lie, Ty Olwin
producent Charles Gillibert
produkcja CG Cinéma, Scope Pictures, Sirena Film, Vortex Sutra, Detail Films
właściciel praw MK2
język angielski, francuski
barwa kolor