English
zaloguj / zarejestruj

Tommaso

Abel Ferrara
Włochy, Wielka Brytania, USA 2019 / 115’
Tam gdzieś musi być niebo Twoja twarz

Odkrycie festiwalu w Cannes, zaskakujące, poruszające, osobiste dzieło Ferrary, które można uznać za jeden z jego najlepszych filmów. Grany przez Willema Dafoe Tommaso jest ekranowym alter ego samego reżysera. Wrażenie obcowania z intymnym dziennikiem potęguje fakt, że towarzyszkę życia Tommaso zagrała Cristina Chiriac, partnerka Abla, a w rolę córeczki ekranowej pary wciela się mała Anna Ferrara. Akcja filmu rozgrywa się natomiast w rzymskim mieszkaniu autora Złego porucznika. Nie sposób dociec, gdzie kończy się scenariusz, a zaczyna coś na kształt psychodramy. Niepostrzeżenie stajemy się świadkami dekonstrukcji toksycznej męskości – z jej agresją, zazdrością, seksualnymi frustracjami i uzależnieniami. Tommaso walczy ze swoimi demonami, a przede wszystkim z potężnym ego. Chodzi na mityngi AA, medytuje, pracuje z młodymi aktorami, stara się być dobrym ojcem i partnerem, ale jego nastroje zmieniają się nieoczekiwanie i gwałtownie. Czułość ustępuje atakom złości, bliskość – potrzebie dominacji, późne ojcostwo frustruje. Ferrarowski portret artysty z czasów starości jest jednym z najszczerszych i najbardziej poruszających filmów o mężczyźnie. Jedną z najwybitniejszych produkcji ostatnich lat.

Małgorzata Sadowska

Abel Ferrara

Urodzony w 1951 roku w Nowym Jorku. Ikona amerykańskiego kina niezależnego. Znany przede wszystkim z pełnych przemocy, ale i chrześcijańskiej metaforyki obrazów przestępczego półświatka USA. Niektóre jego filmy (Król Nowego JorkuZły porucznik) mają status kultowych. Za zrealizowaną w 2005 roku Marię otrzymał Nagrodę Specjalną Jury na MFF w Wenecji. Mieszka w Rzymie, a Włochami zainteresowany jest od dawna - nakręcił tu m.in. fabularyzowany dokument Napoli, Napoli, Napoli, biograficzny portret Pasolini i swój najnowszy film Tommaso. Laureat Złotego Lamparta w Locarno (2011) za całokształt twórczości.

Wybrana filmografia

1984 Miasto strachu / Fear City

1990 Król Nowego Jorku / King of New York

1992 Zły porucznik / Bad Lieutenant

1993 Porywacze ciał / Body Snachers

1996 Pogrzeb / The Funeral

2011 4:44. Ostatni dzień na Ziemi / 4:44. Last Day on Earth

2014 Witamy w Nowym Jorku / Welcome to New York

2014 Pasolini

Twórcy

reżyseria Abel Ferrara
scenariusz Abel Ferrara
zdjęcia Peter Zeitlinger
montaż Fabio Nunziata, Mihael Orehovec
muzyka Joe Delia
obsada Willem Dafoe, Anna Ferrara, Cristina Chiriac
producent Christos V. Konstantakopoulos, Laura Buffoni, Michael Weber, Simone Gattoni
produkcja Faliro House Productions, Simila(r), Vivo Film
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język angielski, włoski
barwa kolor