English
zaloguj / zarejestruj

Czysta

Olivier Assayas
Clean
Francja, Kanada, Wielka Brytania 2004 / 111’
Demonlover Noise

Emily i Lee tworzą parę, do której idealnie pasuje określenie „toksyczny związek”. On – imprezowy muzyk. Ona – popularna niegdyś gwiazda telewizji, której nie cierpi cały jego zespół. Łączą ich już tylko bezustanne kłótnie, narkotyki i syn oddany pod opiekę dziadków. Pewnego razu, gdy Emily wraca do hotelu z samotnej nocnej eskapady, zastaje na miejscu policję, która ustala okoliczności śmierci jej partnera. Skazana za posiadanie narkotyków, trafia na pół roku do więzienia. Po odbyciu kary musi odnaleźć nowy sposób na życie. Czysta omija pułapki łatwego sentymentalizmu, koncentrując się na delikatnie nakreślonych emocjach. Droga do innego sposobu patrzenia na świat nie wiedzie tu poprzez wyostrzone środki formalne, nie jest to też opowieść ani o złym, brudnym świecie narkotyków, ani o dramatycznym rozpadzie rodziny. Nie ma efektownych zdjęć, muzyka nie dźwiga ciężaru budowania atmosfery. Jedynym przewodnikiem po świecie, którego uczy się Emily, jest ona sama.

Katarzyna Ochońska

nagrody

MFF w Cannes 2004 - najlepsza aktorka

Olivier Assayas

Urodzony w 1955 roku w Paryżu. Syn scenarzysty filmowego Jacques’a Remy’ego (właśc. Raymond Assayas). Pierwsze kroki w branży stawiał jako nastolatek, współpracując z ojcem. Niedługo później zaczął realizować pierwsze krótkie metraże. Równolegle rozwijał karierę krytyka filmowego, współpracując ze słynnym „Cahiers du Cinema”. W 1986 roku zrealizował swój pełnometrażowy debiut Bezład. Od tego czasu nakręcił kilkanaście filmów, które zapewniły mu pozycję jednego z najważniejszych autorów kina europejskiego. Do najgłośniejszych tytułów w jego dorobku należą Irma Vep, Po maju (nagroda za scenariusz na festiwalu w Wenecji) i Sils Maria.

Wybrana filmografia

1986 Bezład / Désordre / Disorder

1989 Zimowe dziecko / L’enfant de l’hiver / Winter’s Child

1991 Paryż się budzi / Paris s’éveille / Paris Awakens

1993 Nowe życie / Une nouvelle vie / A New Life

1994 Zimna woda / L’eau froide / Cold Water

1996 Irma Vep

1998 Koniec sierpnia, początek września / Fin août, début septembre / Late August, Early September

2000 Ścieżki uczuć / Les destinées sentimentales / Sentimental Destinies

2002 Demonlover

2004 Czysta / Clean

2007 Przejście / Boarding Gate

2008 Pewnego lata / L’heure d’été / Summer Hours

2010 Carlos (TV series)

2012 Po maju / Après mai / Something in the Air

2014 Sils Maria / Clouds of Sils Maria 

2016 Personal Shopper

2018 Doubles vies / Non-Fiction

Twórcy

reżyseria Olivier Assayas
scenariusz Olivier Assayas
zdjęcia Eric Gautier
montaż Luc Barnier
muzyka Brian Eno, David Roback, Tricky
obsada Maggie Cheung, Nick Nolte, Béatrice Dalle, Jeanne Balibar
producent Niv Fichman, Xavier Marchand, Edouard Weil
produkcja Rectangle Productions, Haystack Productions, Rhombus Media
właściciel praw Rectangle Productions
język angielski, francuski, kantoński
barwa kolor