English
zaloguj / zarejestruj

Narzeczona pirata

Nelly Kaplan
A Very Curious Girl / La fiancée du pirate
Francja 1969 / 107’
Kocha, nie kocha Prawdziwa dziewczyna

Erotyczny komediodramat, debiut fabularny Argentynki, która tworzyła we Francji. Żywiołowa, dowcipna i nieco też gorzka opowieść o wykorzystywanej kobiecie, która doprowadzona do ostateczności, z ofiary zmienia się w kobietę interesów – nie tylko wysoko wycenia swoje usługi, ale i szykuje spektakularną zemstę. Gdy ginie tragicznie jej matka (oraz ukochany czarny kozioł, wiadomy sprzymierzeniec czarownic), uboga Marie (Bernadette Lafont z Mamy i dziwki) wypowiada wojnę całej wsi. Latami wykorzystywana seksualnie przejmuje kontrolę nad swoim ciałem i portfelem, co wywołuje moralne oburzenie (Sprzedaje się? A to dziwka!). Ale hipokryzja wójta, posiadaczki ziemskiej, sklepikarza i plebana już wkrótce zostanie zdemaskowana przez sprytną dziewczynę. Narzeczona…, która debiutowała na MFF w Wenecji, to doskonała satyra na podwójną moralność i sprzężony z kapitalizmem patriarchat. Prowokacyjna opowieść o emancypacji jest także jednym z nielicznych filmów erotycznych z epoki, nakręconych przez kobietę. Bezczelność podniesiona do rangi sztuki – tak zrecenzował go przyjaciel reżyserki Pablo Picasso, dodając, że odnalazł w niej atmosferę najlepszych dzieł Luisa Buñuela.

Małgorzata Sadowska

Nelly Kaplan

Urodzona w 1931 roku argentyńska reżyserka, scenarzystka, dziennikarka i pisarka, tworząca we Francji. Jako 22-latka porzuciła studia ekonomiczne w Argentynie na rzecz kariery filmowej w Paryżu. Rozpoczęła ją serią krótkometrażowych dokumentów, a w fabule zadebiutowała w 1969 roku Narzeczoną pirata, pokazywaną na MFF w Wenecji. Najważniejszym tematem jej kina jest kobieca emancypacja i kobiece pożądanie, rozsadzające moralny porządek patriarchalnego społeczeństwa (jak choćby Néa z 1976 roku nakręcona na podstawie książki Emmanuelle Arsan, autorki skandalizującej Emmanuelle). Jej dokument Abel Gance et son Napoléon (Abel Gance and His Napoleon, 1984) był prezentowany w canneńskiej sekcji Inne Spojrzenie. Zakwalifikowana jako reżyserka erotycznych – więc drugorzędnych – filmów, dopiero dziś odzyskuje należne jej miejsce w historii kina. 

Filmografia

1956 Marirama (wraz z Ablem Gance)

1967 Le Regard Picasso (doc)

1969 Narzeczona Pirata / La fiance du pirat / A Very Curious Girl

1971 Papa les petits bateaux… / Papa, the Lil’ Boats

1976 Néa

1979 Charles et Lucie

1980 Un fait d'hiver, Livingstone

1982 Ce fut un bel été

1991 Plaisir d’amour / Pleasure of Love

Twórcy

reżyseria Nelly Kaplan
scenariusz Claude Makovski
zdjęcia Jean Badal
montaż Noëlle Boisson, Nelly Kaplan, Gérard Pollicand
muzyka Georges Moustaki
obsada Bernadette Lafont, Georges Géret, Henri Czarniak
producent Nelly Kaplan, Claude Makovski
produkcja Cythère Films, Paris Film
właściciel praw MK2
język francuski
barwa kolor