English
zaloguj / zarejestruj

Belladonna smutku

Eiichi Yamamoto
Belladonna of Sadness / Kanashimi no beradonna
Japonia 1973 / 86’
Anita. Szwedzka nimfetka Bilbao

Zamykająca trylogię Animerama, wyrafinowana animacja jest adaptacją Czarownicy Jules’a Micheleta, czerpiącą ze sztuki europejskiej i japońskiego komiksu. Wieśniaczka Jeanne wychodzi za mąż, ale to miejscowy baron korzysta z prawa pierwszej nocy – porywa i gwałci pannę młodą. Wskutek doznanej rozpaczy, bólu i bezsilności na świat przychodzi wówczas demon... o jednoznacznie fallicznych kształtach. Zawarłszy z nim pakt, dziewczyna zyskuje potężne moce, wyzwala się seksualnie, odzyskuje ciało i uczy się przyjemności. Ale silna i wyzwolona – także ekonomicznie – kobieta budzi zawiść i wrogość. Pojawiają się oskarżenia o paktowanie z diabłem. Ta erotyczna, orgiastyczna wizualnie baśń o średniowiecznej francuskiej chłopce ma swoje korzenie w burzliwej japońskiej rzeczywistości lat 70.: w czasach działalności radykalnych ruchów studenckich i narodzin feministycznego ruchu Ribu. Animacja Eiichiego Yamamoty rezonuje atmosferą tej epoki choćby w sposobie, w jaki operuje seksem i przemocą. Ta perwersyjna, alchemiczna mikstura złożona z przyjemności i bólu zarazem wyzwala bohaterkę i karze ją za śmiałość. Zanim film zyskał status kultowego (głównie na Zachodzie), doprowadził do upadku studio Mushi Productions. Belladonna smutku pokazywana była w konkursie Berlinale w 1973 roku. 

Małgorzata Sadowska

Eiichi Yamamoto

Urodzony w 1940 roku japoński reżyser anime i producent. Swoją karierę rozpoczynał w studiu Otogi, gdzie powstał jego Astro Boy. Współtwórca – wraz z Osamu Tezuką – studia Mushi. Obaj byli pomysłodawcami i twórcami Animeramy – animowanej erotycznej trylogii inspirowanej popularnym pinku eiga. Po bankructwie Mushi Production dołączył do Toei. Wyreżyserował dla niego Space Battleship Yamato

Wybrana filmografia

1964 Tetsuwan Atomu / Astro Boy

1966 Janguru Taitei / Kimba the White Lion

1969 Senya Ichiya Monogatari / A Thousand and One Nights

1970 Kureopatora / Cleopatra

1973 Belladonna smutku / Kanashimi no Belladonna / Belladonna of Sadness

1977 Uchū Senkan Yamato / Space Battleship Yamato

1985 Odin - Koshi Hansen Starlight / Odin: Photon Sailer Starlight

Twórcy

reżyseria Eiichi Yamamoto
scenariusz Yoshiyuki Fukuda, Eiichi Yamamoto
zdjęcia Shigeru Yamazaki
montaż Masashi Furukawa
muzyka Masahiko Satô
obsada Tatsuya Nakadai, Katsuyuki Itô, Aiko Nagayama
producent Osamu Tezuka, Tadayoshi Watanabe
produkcja SpectreVision, Mushi, Nippon Herald Films
właściciel praw Gold View
język japoński
barwa kolor