English
zaloguj / zarejestruj

Prawdziwa dziewczyna

Catherine Breillat
A Real Young Girl / Une vraie jeune fille
Francja 1976 / 90’
Narzeczona pirata Spermula

Debiutancki film legendy francuskiego kina doczekał się pierwszych publicznych pokazów dopiero 24 lata od powstania – na fali międzynarodowych sukcesów Breillat związanych z Romansem. To odrzucone, zapomniane, za odważne na mainstream i za inteligentne na pornografię bezwstydne dzieło. Dziś zdumiewa odwagą, zaskakuje dojrzałą artystyczną wizją, podbija serca humorem. Radykalny, na poły autobiograficzny portret dojrzewającej seksualnie 14-latki (w tej roli 20-letnia wówczas Charlotte Alexandra) jest ciekawą próbą przejęcia kontroli nad spojrzeniem i ciałem. Wiejskie wakacje stają się tłem dla opowieści o buncie przeciw kościołowi i rodzinie. Nazywany czasem artsploitation film Breillat obfituje w śmiałe sceny erotyczne, których pornograficzny potencjał neutralizują jednak poezja, humor i polityczność. Reżyserka dostrzega, że dziewczęce seksualne przebudzenie podlega społecznej kontroli, której celem jest pohamowanie popędu przez zawstydzanie. Właśnie to usłyszał od niej Roberto Rossellini, gdy zapytał, co nowego debiutantka ma do powiedzenia w sprawie seksu. Chcę mówić o wstydzie – odpowiedziała. 

Małgorzata Sadowska

Catherine Breillat

Urodzona w 1948 roku francuska reżyserka, scenarzystka i pisarka. Dorastała w Niort, w którym osadziła akcję Prawdziwej dziewczyny. Już jako 17-latka napisała skandalizującą powieść L’homme facile (Easy Man), a w 1972 roku zagrała w Ostatnim tangu w Paryżu. Współpracowała m.in. z Federico Fellinim, Asią Argento, Lilianą Cavani i gwiazdą porno Rocco Siffredim. Wykładowczyni European Graduate School in Saas-Fee (Szwajcaria). Bezkompromisowa w ukazywaniu prawdziwych relacji erotycznych na ekranie, jest jedną z największych prowokatorek współczesnego kina. Filmy Breillat startowały w konkursach festiwali w Cannes, Locarno, były pokazywane w Wenecji i Rotterdamie. W programie Nowych Horyzontów znalazły się Anatomia piekła (4. NH), Sinobrody (9. NH) czy Śpiąca królewna (11. NH). 

Wybrana filmografia

1976 Prawdziwa dziewczyna / Une vraie jeune fille / A Real Young Girl

1988 Rozmiar 36, dziewczęcy / 36 Fillette / Virgin. Junior Size 36

1991 Zbrukany anioł / Sale comme un ange / Dirty Like an Angel

1996 Idealna miłość / Parfait amour! / Perfect Love

1999 Romans / Romance

2002 Seks to komedia /Sex is comedy

2004 Anatomia piekła / Anatomie de l’enfer / Anatomy of Hell

2007 Stara kochanka / Une vieille maîtresse /  The Last Mistress

2009 Sinobrody / Barbe Bleue / Bluebeard

Twórcy

reżyseria Catherine Breillat
scenariusz Catherine Breillat
zdjęcia Pierre Fattori, Patrick Godaert
montaż Annie Charrier, Michele Queyroy
muzyka Mort Shuman
obsada Charlotte Alexandra, Hiram Keller, Rita Maiden
producent Guy Azzi, Pierre-Richard Muller, André Génovès
produkcja Artédis, CB Films, Centre National de la Cinématographie, Les Films de la Boétie
właściciel praw Pyramide Films
język francuski
barwa kolor