English
zaloguj / zarejestruj

Sacavém

Júlio Alves
Portugalia 2019 / 65’
Rzeka Synonimy

Rua 1º Dezembro, nº 101, 2º C, siedziba Optec Filmes w Lizbonie. Solidna brama strzeże wejścia do starej kamienicy tuż obok dworca Rossio, nie ma dzwonka. Jak wygląda klucz? To może być numer telefonu. Ktoś zjedzie z góry ciasną, pozbawioną światła windą i wpuści cię do środka. Balustrada z ozdobną kulką, kurz, drzwi wejściowe, szafa, krzesło, okno, widok z okna... Pedro Costa, bohater zeszłorocznej nowohoryzontowej retrospektywy, jest w filmie Júlia Alvesa równie nieuchwytny, co istota jego kina i metoda, którą się posługuje. Niemal nie wychodząc z lizbońskiego biura Costy, reżyser konstruuje korowód obiektów-fetyszów. Kamera z napisem „pedro”, jego zniszczone buty, kartka z odręcznym pismem, jego głos. Jednak materia, którą Alves się posługuje, staje się coraz bardziej ulotna, złożona z dźwięków, fotografii, scenariuszy, które nie istnieją, zdań, które się nie kończą. Czy wystarczy zbliżyć obiektyw do przedmiotu, żeby opowiedzieć jego historię? Winda, w której Ventura rozmawiał ze swoimi demonami, w rzeczywistości nie ma czwartej ściany, nie da się jej zamknąć.    

Agnieszka Szeffel

Júlio Alves

Reżyser urodzony w 1971 roku w Lizbonie. Karierę filmowca rozpoczął na portugalskich, hiszpańskich i francuskich planach filmowych jako asystent reżysera i producenta. Sam reżyserował pokazywane na międzynarodowych festiwalach i nagradzane krótkie metraże Optec Filmes – fabuły, animacje i dokumenty. Od 2000 roku realizował reklamy dla największych portugalskich i hiszpańskich marek. Jest absolwentem filmoznawstwa, obecnie pracuje nad doktoratem Kino i obiekty na Universidade Lusófona de Lisboa.

Wybrana filmografia

1995 A Fachada (short)

1996 O Despertador (short)

2007 Ossudo (short)

2012 A Casa (doc.)

2012 O Regresso (doc.)

2013 Casa Manuel Vieira (short, doc.)

2018 Casa Encantada / Haunted House

2018 Objectos entre nós / Objects Between Us

2019 Sacavém

Twórcy

reżyseria Júlio Alves
scenariusz Júlio Alves
zdjęcia Miguel Saraiva
montaż Hugo Leitão
dźwięk João Alves
obsada Pedro Costa
producent Júlio Alves
produkcja Midnight Express
właściciel praw Portugal Film
język portugalski
barwa kolor