English
zaloguj / zarejestruj

Bliźnięta

Albertina Carri
Geminis / Géminis
Argentyna, Francja 2005 / 85’
Nie wracam do domu Złość

Lucia i Daniel mają troje dzieci: nastoletni syn Jeremías i ich najmłodsza córka Meme zostali w Argentynie, podczas gdy starszy Ezequiel wyjechał do Hiszpanii. Wraca właśnie do ojczyzny, by się ożenić. Dumni rodzice chcą urządzić mu wesele. Angażują się w przygotowania i nie podejrzewają, że Jeremíasa i Meme połączyła w tym czasie seksualna, kazirodcza relacja. Sekret odkrywa dopiero Ezequiel, ale czy będzie chciał burzyć spokój dostatniej i pozornie idealnej rodziny? Pokazywany na festiwalach w Cannes, San Sebastián i Göteborgu film obnaża hipokryzję argentyńskiej burżuazji i grę pozorów, na których ufundowana jest instytucja rodziny. Zmysłową i szokującą jednocześnie historią Albertina Carri zadaje pytania o społeczne normy i konwenanse – czemu służą, kto je konstruuje i kto jest ich najwierniejszym strażnikiem.

Adam Kruk

Albertina Carri

Jedna z najważniejszych osobowości Nowego Kina Argentyńskiego. Urodziła się w 1973 roku w Buenos Aires. Nakręcony przez nią w wieku 25 lat debiut Nie wracam do domu pokazano na festiwalach w Rotterdamie, Londynie i Wiedniu. Interesuje się animacją, co widać w krótkometrażowej Aurorze i wyróżnionej dwukrotnie Nagrodą FIPRESCI Złości. Carri – reżyserka, scenarzystka, producentka i artystka wizualna – sięga po rozmaite gatunki filmowe, by rozsadzić je własną inwencją.

Wybrana filmografia

2000 Nie wracam do domu / No quiero volver a casa / I Won’t Go Back Home

2003 Los rubios / The Blonds

2005 Bliźnięta / Géminis / Geminis

2008 Złość / La rabia / Anger

2018 Córki ognia / Las hijas del fuego / The Daughters of Fire

Twórcy

reżyseria Albertina Carri
scenariusz Albertina Carri, Santiago Giralt
zdjęcia Guillermo Nieto
montaż Rosario Suárez
muzyka Edgardo Rudnitzky
obsada Cristina Banegas, Daniel Fanego, Maria Abadi, Damian Ramonda, Analía Couceyro
producent Pablo Trapero, Albertina Carri, Barry Ellsworth
produkcja Matanza Cine, Slot Machin
właściciel praw Albertina Carri
język hiszpański
barwa kolor