English
zaloguj / zarejestruj

Złość

Albertina Carri
Anger / La rabia
Argentyna, Holandia 2008 / 85’
Bliźnięta Córki ognia

Na malowniczej argentyńskiej prowincji mieszka rodzina. Podczas gdy Poldo zajęty jest uprawą roli, jego żona Alejandra (Analía Couceyro – ulubiona aktorka reżyserki) wdaje się w namiętny romans z mieszkającym nieopodal Pichonem. Coraz mniej potajemne schadzki sąsiadów obserwuje niema córka Alejandry, Nati, która przyjaźni się z synem kochanka matki. Dziewczynka swoje obserwacje przelewa na papier, tworząc niepokojące rysunki, które wpadną w ręce ojca. W spokojnej okolicy wówczas zawrze. Zapłonie też ekran, na którym wprawione w ruch rysunki Nati stworzą wyjątkową kombinację aktorskiej fabuły i animacji. Z wyczuciem sfotografowana przez Sol Lopatin Złość (pokazywana w konkursie festiwalu Camerimage) łączy dramat rodzinny i psychologiczny z thrillerem erotycznym. Argentyńskie bezdroża aż kipią od emocji, a za spełnienie marzeń płaci się tu bardzo wysoką cenę.

Adam Kruk

nagrody

Havana IFF 2008 – najlepszy reżyser; Transylvania IFF 2008 - Nagroda FIPRESCI

Albertina Carri

Jedna z najważniejszych osobowości Nowego Kina Argentyńskiego. Urodziła się w 1973 roku w Buenos Aires. Nakręcony przez nią w wieku 25 lat debiut Nie wracam do domu pokazano na festiwalach w Rotterdamie, Londynie i Wiedniu. Interesuje się animacją, co widać w krótkometrażowej Aurorze i wyróżnionej dwukrotnie Nagrodą FIPRESCI Złości. Carri – reżyserka, scenarzystka, producentka i artystka wizualna – sięga po rozmaite gatunki filmowe, by rozsadzić je własną inwencją.

Wybrana filmografia

2000 Nie wracam do domu / No quiero volver a casa / I Won’t Go Back Home

2003 Los rubios / The Blonds

2005 Bliźnięta / Géminis / Geminis

2008 Złość / La rabia / Anger

2018 Córki ognia / Las hijas del fuego / The Daughters of Fire

Twórcy

reżyseria Albertina Carri
scenariusz Albertina Carri
zdjęcia Sol Lopatin
montaż Alejo Moguillansky
muzyka Gustavo Senmartin
obsada Analía Couceyro, Javier Lorenzo, Víctor Hugo Carrizo, Nazarena Duarte, Dalma Maradona, Gonzalo Pérez
producent Pablo Trapero, Albertina Carri
produkcja Matanza Cine, Betaplus Broadcasting
właściciel praw Albertina Carri
język hiszpański
barwa kolor