English
zaloguj / zarejestruj

Inicjały SG

Rania Attieh, Daniel Garcia
Initials SG
Argentyna, Liban, USA 2019 / 93’
Członkowie rodziny La flor (Część 1)

Mieszkający w Buenos Aires Sergio (Diego Peretti) wygląda jak Tony Montana z Człowieka z blizną – i trochę jak on się zachowuje. Aktor po czterdziestce, udzielający się w produkcjach porno, lubi narkotyki, alkohol i kobiety, a jako że ma też problem z kontrolą nad emocjami, regularnie wdaje się w bójki. Kiedy wpada w coraz większe tarapaty, poznaje Jane (gwiazda amerykańskiego kina niezależnego, Julianne Nicholson) – producentkę ze Stanów, która wyraźnie ma na niego chętkę i może pomóc mu się ogarnąć. Tylko czy Sergio w ogóle zdolny jest do czegoś więcej niż chwilowy odlot? Inicjały SG to czarna komedia laureatów Independent Spirit Award, Ranii Attieh i Daniela Garcii, których poprzedni film H pokazywany był na Nowych Horyzontach cztery lata temu. Swoją najnowszą produkcję reżyserska para zrealizowała w stolicy Argentyny, by pokazać blaski i cienie życia wielkomiejskiego singla oraz zastanowić się nad kondycją męskości.

Adam Kruk

Rania Attieh

Libanka mieszkająca w Stanach. Urodziła się w 1978 roku w Trypolisie, studiowała scenopisarstwo i reżyserię w City College w Nowym Jorku, gdzie obecnie wykłada estetykę filmu w NYU Tisch Graduate School of the Arts. Filmy, które tworzy wraz ze swoim partnerem Danielem Garcią, prezentowane były na najważniejszych festiwalach filmowych na świecie: od Sundance po Wenecję, a także w Metropolitan Museum of Art.

Filmografia

2007 Almost Brooklyn (short)

2009 Trablos Al-hada / Tripoli Quiet (short)

2011 Tayeb, Khalas, Yalla / OK, Enough, Goodbye

2011 Short Scenes from a Long Marriage (short)

2014 Enrique poleca / Recommended by Enrique

2014 H

2019 Inicjały SG / Iniciales SG / Initials SG

Daniel Garcia

Rocznik 1979. Reżyser, montażysta, muzyk. Pochodzi z południowego Teksasu, skąd przeniósł się na studia do Nowego Jorku. Tam poznał Ranię Attieh, z którą od tego czasu pracuje. Razem zrealizowali kilka filmów krótkometrażowych i cztery pełnometrażowe. Kręcą je na całym świecie, od Libanu, przez Stany Zjednoczone, po Buenos Aires. Inicjały SG premierowo pokazano podczas nowojorskiego Tribeca Film Festivalu.

Filmografia

2007 Almost Brooklyn (short)

2009 Trablos Al-hada / Tripoli Quiet (short)

2011 Tayeb, Khalas, Yalla / OK, Enough, Goodbye

2011 Short Scenes from a Long Marriage (short)

2014 Enrique poleca / Recommended by Enrique

2014 H

2019 Inicjały SG / Iniciales SG / Initials SG

Twórcy

reżyseria Rania Attieh, Daniel Garcia
scenariusz Rania Attieh, Daniel Garcia
zdjęcia Roman Kasseroller
montaż Daniel Garcia
muzyka Bill Laurance, Maciej Zielinski
obsada Diego Peretti, Julianne Nicholson, Daniel Fanego, Malena Sánchez, Francisco Lumerman
producent Iván Eibuszyc, Shruti Ganguly, Georges Schoucair, Rania Attieh, Daniel Garcia
produkcja Frutacine, Shortcuts Films, Honto, En Passant Film
właściciel praw Visit Films
język hiszpański, angielski
barwa kolor