English
zaloguj / zarejestruj

Targowisko osobliwości

Jodie Mack
The Grand Bizarre
USA 2018 / 60’
Sezon X&Y

Filmowa pocztówka z podróży dookoła świata – przez orientalne bazary, miejskie targowiska, stragany przy plażach. W poklatkowej animacji niczym w kalejdoskopie kłębią się rzeczy wystawione na sprzedaż: kolorowe chusty, dywany, pstrokate ubrania. Pranie faluje na balkonach, tapicerka odbija się w lusterkach samochodów, zasłony migocą w oknach. Wirują psychodeliczne wzory i kolory tkanin i naczyń, które ożywają. Jak w Baśniach z tysiąca i jednej nocy wiodą swoje zagadkowe życie przedmiotów magicznych. Semantycznie słowa animacja i animizm znajdują się bardzo blisko siebie. Ich trzonem jest „anima”, czyli dusza. Animizm – wiara, że byty nie-ludzkie posiadają duszę – jest jednym z filarów magicznego myślenia o świecie. A nic nie wyraża go lepiej niż animacja, mająca swoje korzenie w naskalnych rysunkach. Animacja Jodie Mack jest jednak zaklęciem z innego porządku: epoki industrialnej, czasu maszyn i masowych środków produkcji, pociągów i samolotów. Nie ma w jej podróży „cepelii”. Jest za to energia i ciekawość świata, któremu przyglądamy się od podszewki (w sensie dosłownym i metaforycznym).

Ewa Szabłowska

Jodie Mack

Urodzona w 1983 roku animatorka i reżyserka. Absolwentka Art Institute of Chicago. Lubi łączyć animację z nowymi mediami, wideo i różnymi gatunkami filmowymi. W swoich produkcjach wykorzystuje technikę kolażu, by eksplorować granice między kinem a wzornictwem oraz napięcie między treścią a formą.

Filmografia

2005 A Joy (short)

2010 Dinotrope! (short)

2010 Posthaste Perennial Pattern (short)

2011 The Future Is Bright (short)

2012 Point De Gaze (short)

2012 Persian Pickles (short)

2013 Let Your Light Shine (short)

2013 Dusty Stacks of Mom: The Poster Project (short)

2016 Curses (short)

2016 Something Between Us (short)

2018 Targowisko osobliwości / The Grand Bizarre

2018 Hoarders Without Borders

Twórcy

reżyseria Jodie Mack
scenariusz Jodie Mack
zdjęcia Jodie Mack
montaż Jodie Mack
muzyka Jodie Mack
producent Jodie Mack
produkcja Jodie Mack
właściciel praw Jodie Mack
język bez dialogu
barwa kolor