English
zaloguj / zarejestruj

Jeanne

Bruno Dumont
Joan of Arc
Francja 2019 / 137’
Deerskin Jezioro dzikich gęsi

Dwa lata temu Bruno Dumont zrealizował eksperymentalny musical historyczny Jeannette. Dzieciństwo Joanny d’Arc. Teraz znany z prowokatorskiego usposobienia i ateistycznego światopoglądu reżyser nakręcił kolejną autorską odsłonę żywota świętej Kościoła katolickiego oraz patronki Francji. W Jeanne, która zadebiutowała na tegorocznym festiwalu w Cannes (wyróżnienie w sekcji Inne Spojrzenie), pokazuje bohaterkę w boju – w męskim otoczeniu przekonanych o swojej racji notabli, na polu bitwy i w trakcie niesprawiedliwego procesu o herezję. Historia Dziewicy Orleańskiej jest powszechnie znana, rodakom reżysera w szczególności, Dumont pozwala więc sobie na wiele – ogranicza akcję, piętrzy dialogi, informacje podaje w umowny sposób. Kontynuuje drogę obraną przy okazji Martwych wód – nie liczą się logika czy pozory realizmu, ważne są postaci i interakcje między nimi. W Jeannette... w ironiczny sposób dotykał kwestii odradzania się religijnych fanatyzmów. W Jeanne, zgodnie z duchem czasów, skupia się na ukazaniu statusu kobiety, która zarówno w XV, jak i XXI wieku musi mierzyć się z protekcjonalnym traktowaniem przez mężczyzn i udowadniać swoją wartość. Nawet jeśli – jak w przypadku Joanny d’Arc – ma wsparcie boskich instancji.

Karol Owczarek

nagrody

MFF w Cannes 2019 - Nagroda Un Certain Regard - specjalne wyróżnienie

Bruno Dumont

Francuski reżyser i scenarzysta. Skończył studia filozoficzne i był nauczycielem w szkole średniej w swoim rodzinnym mieście Bailleul. W kinie zadebiutował w 1997 roku Życiem Jezusa. Zwykle w swojej twórczości, m.in. w Ludzkości, Flandrii czy Poza szatanem, wracał na północ Francji. I do filozofii: opowiadał o wierze, potrzebie Boga, ale również o seksualności i inności. W serialu Mały Quinquin i w Martwych wodach pokazał swoją inną, komediową twarz.

Wybrana filmografia

1997 Życie Jezusa / La vie de Jésus / The Life of Jesus

1999 Ludzkość / L'humanité / Humanity

2003 Dwadzieścia dziewięć palm / Twentynine Palms

2006 Flandria / Flandres / Flanders

2009 Hadewijch

2011 Poza szatanem / Hors Satan / Outside Satan

2013 Camille Claudel 1915

2016 Martwe wody / Ma loute / Slack Bay

Twórcy

reżyseria Bruno Dumont
scenariusz Bruno Dumont
zdjęcia David Chambille
montaż Bruno Dumont, Basile Belkhiri
muzyka Christophe
obsada Lise Leplat Prudhomme
producent Rachid Bouchareb, Jean Bréhat, Muriel Merlin
produkcja 3P Productions
właściciel praw Luxbox
język francuski
barwa kolor