English
zaloguj / zarejestruj

Złota Rękawiczka

Fatih Akin
The Golden Glove / Der goldene Handschuh
Niemcy, Francja 2019 / 110’
Za późno, by umrzeć młodo Żyć i wiedzieć, że żyjesz

Najbardziej kontrowersyjny film tegorocznego Berlinale i ironiczny komentarz Fatiha Akina do rosnącej popularności opowieści o seryjnych mordercach. Fritz Honka (przerażająco wiarygodny Jonas Dassler) stanowi chodzące zaprzeczenie gładkolicego Zaca Efrona z Podłego, okrutnego, złego. Obrzydliwy zarówno pod względem moralnym, jak i fizycznym mężczyzna należy do stałych bywalców obskurnego hamburskiego baru Der goldene Handschuh. Właśnie tam Honka poznaje swoje ofiary – prostytutki, które zwabia do mieszkania, a następnie morduje ze szczególnym okrucieństwem. Portretując działania swojego bohatera, Akin nie odwraca wzroku i nie daje widzowi taryfy ulgowej. Ekranowa przemoc zostaje ukazana w sposób skrajnie realistyczny, a czynione przez Honkę zło nie ma w sobie żadnego dwuznacznego powabu. Reżyser nie pozwala też traktować swojej opowieści jako zamkniętej historii z dalekiej przeszłości. Choć akcja filmu toczy się w latach 70., wygłaszane przez bohatera mizoginiczne i ksenofobiczne tyrady wydają się niepokojąco aktualne również dziś.

Piotr Czerkawski

Fatih Akin

Urodzony w 1973 roku w Hamburgu niemiecki reżyser, producent i aktor. Studiował komunikację wizualną w hamburskiej Akademii Sztuk Pięknych. Pełnometrażowy debiut Akina Szybko i bezboleśnie (1998) zdobył Nagrodę Specjalną na MFF w Locarno. Kolejne produkcje Akina też spotkały się z uznaniem: dramat Głową w mur otrzymał Złotego Niedźwiedzia w Berlinie (2004), a Na krawędzi nieba nagrodę za najlepszy scenariusz w Cannes. W swoich filmach reżyser często porusza temat emigracji, międzykulturowych konfliktów i etnicznych napięć.

Wybrana filmografia

1998 Szybko i bezboleśnie / Kurz und schmerzlos / Short Sharp Shock

2004 Głową w mur / Duvara karşı / Gegen die Wand/Head-On

2005 Życie jest muzyką / Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul

2007 Na krawędzi nieba / Auf der anderen Seite / The Edge of Heaven

2009 Soul Kitchen

2014 Rana / The Cut

2017 W ułamku sekundy / Aus dem Nichts / In the Fade

Twórcy

reżyseria Fatih Akin
scenariusz Fatih Akin
zdjęcia Rainer Klausmann
montaż Andrew Bird, Franziska Schmidt-Kärner
obsada Jonas Dassler, Margarete Tiesel, Adam Bousdoukos
producent Fatih Akin, Nurhan Sekerci-Porst
produkcja Bombero International
właściciel praw The Match Factory
język niemiecki, grecki
barwa kolor