English
zaloguj / zarejestruj

Öndög

Wang Quan’an
Chiny, Mongolia 2018 / 100’
Nasz czas Plażowy haj

Jeden z najciekawszych filmów tegorocznego Berlinale. Reżyser Wang Quan’an (laureat Złotego Niedźwiedzia za Małżeństwo Tui w 2007 roku) zabiera widza w podróż przez mongolski step. Rozległe krajobrazy, sfotografowane z rozmachem przez francuskiego operatora Aymericka Pilarskiego, stają się scenerią zagadkowej zbrodni. Do jej wyjaśnienia oddelegowany zostaje młody policjant, który nawiązuje relację z ekscentryczną mieszkanką stepu. Choć Öndög zaczyna się jak klasyczny kryminał, szybko zamienia się w hybrydę love story, dramatu społecznego i kina poetyckiego. Przede wszystkim jednak stanowi wciągającą opowieść o napięciu rodzącym się pomiędzy męskością a kobiecością, tradycją a nowoczesnością, niewinnością a dojrzałością. Reżyser wie również, jak uwieść widza jedynym w swoim rodzaju poczuciem humoru. Dość powiedzieć, że Öndög zawiera scenę bodaj najbardziej twórczego wykorzystania szlagieru Love Me Tender Elvisa Presleya od czasu Dzikości serca.

Piotr Czerkawski

Wang Quan’an

Urodzony w 1965 roku w Yan’anie w prowincji Shaanxi. W 1991 roku ukończył Akademię Filmową w Pekinie. Jeden z najważniejszych chińskich reżyserów zaliczanych do Szóstej Generacji. W przeciwieństwie do wielu kolegów po fachu, portretujących głównie życie w wielkich metropoliach, zasłynął przede wszystkim przenikliwymi obrazami prowincji. Za jego najgłośniejszy dotychczas film uchodzi Małżeństwo Tui, za które otrzymał Złotego Niedźwiedzia na MFF w Berlinie w 2007 roku.

Filmografia

1999 Zaćmienie Księżyca / Yue shi / Lunar Eclipse

2004 Historia Ermei / Jing zhe / The Story of Ermei

2006 Małżeństwo Tui / Tuya de hun shi / Tuya's Marriage

2009 Tkaczka / Fang zhi gu niang / Weaving Girl

2010 Razem i osobno / Tuan yuan / Apart Together

2011 Równina białego jelenia / Bai lu yuan / White Deer Plain

2019 Öndög

Twórcy

reżyseria Wang Quan’an
scenariusz Wang Quan’an
zdjęcia Aymerick Pilarski
montaż Yang Wenjian
obsada Dulamjav Enkhtaivan, Aorigeletu, Norovsambuu Batmunkh
producent Wang Quan’an
produkcja New Theatre Union
właściciel praw Arclight Films
język mongolski
barwa kolor