English
zaloguj / zarejestruj

Śmierć Ludwika XIV

Albert Serra
The Death of Louis XIV / La mort de Louis XIV
Francja, Hiszpania, Portugalia 2016 / 115’
Historia mojej śmierci Liberté

Umarł król, niech żyje Jean-Pierre Léaud! Krytycy po canneńskich projekcjach Śmierci Ludwika XIV pisali, że to życiowa rola kultowego aktora francuskiej Nowej Fali, który w Cannes odebrał wtedy nagrodę za całokształt twórczości. Jego twarz, dojrzewająca wraz z kolejnymi filmami Truffauta, Godarda, Eustache’a, Tsai Ming-lianga, u Serry zastyga w bezruchu, blednie i ginie w złocie i purpurze, owinięta absurdalnym kożuchem peruki. Serra stroni od naturalizmu, skupia się na kontraście pomiędzy unieruchomieniem chorego a postępującą nieuchronnie chorobą, pomiędzy ciałem trawionym rozkładem a próbującym utrzymać się w granicach rytuału królewskim gestem. Tworzy sceny inspirowane XVII-wiecznym malarstwem, wypełnione szeptem sług i ciepłym światłem świec. Scenariusz oparty na raportach medycznych i pamiętnikach Saint-Simona zdaje relację z ostatnich dni Króla Słońce, umierającego z powodu gangreny w obecności bezradnych medyków. Jak zwykle u Serry, czołowego neomodernisty europejskiego kina, kontekst historyczny jest zaledwie pretekstem do opowiedzenia o uniwersalnych aspektach ludzkiego życia. 

Agnieszka Szeffel

nagrody

FF w Jerozolimie 2016 – najlepsza fabuła; Nagroda im. Jeana Vigo 2016 – najlepsza fabuła roku; Nagrody Gaudí 2017 – najlepsze kostiumy, najlepsza charakteryzacja

Albert Serra

Urodzony w Banyoles w 1975 roku kataloński reżyser i producent. Studiował filologię hiszpańską i komparatystykę na Uniwersytecie Barcelońskim. Jego drugi film Honor rycerza – luźna adaptacja historii o Don Kichocie – prezentowany był w sekcji Piętnastka Reżyserów w Cannes w 2006 roku.  Śpiew ptaków w 2008 znalazł się w programie Inne Spojrzenie, sekcji MFF w Cannes, a także został uznany za najlepszy kataloński film roku. Najnowszy Liberté otrzymał w tej sekcji Specjalną Nagrodę Jury.

Wybrana filmografia

2003 Crespiá

2006 Honor rycerza / Honor de cavallería / Honor of the Knights

2008 Śpiew ptaków / El cant dels ocells / Birdsong

2010 Imiona Chrystusa / Els noms de Crist / The Names of Christ

2013 Historia mojej śmierci / Història de la meva mort / The Story of My Death

2016 Śmierć Ludwika XIV / La mort de Louis XIV / The Death of Louis XIV

2018 Roi Soleil

2019 Liberté

Twórcy

reżyseria Albert Serra
scenariusz Albert Serra, Thierry Lounas
zdjęcia Jonathan Ricquebourg
montaż Ariadna Ribas, Artur Tort, Albert Serra
obsada Jean-Pierre Léaud, Patrick d'Assumçao, Irène Silvagni, Bernard Belin, Marc Susini, Lluís Serrat
producent Thierry Lounas, Joaquim Sapinho, Claire Bonnefoy, Montse Triola
produkcja Capricci Films, Andergraun Films, Rosa Filmes, Bobi Lux
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język francuski
barwa kolor