English
zaloguj / zarejestruj

Historia mojej śmierci

Albert Serra
Story of My Death / Història de la meva mort
Hiszpania, Francja, Rumunia 2013 / 148’
Cuba libre Śmierć Ludwika XIV

Ostatnie dni życia Casanovy. Na francuskiej prowincji słynny uwodziciel oddaje się małym przyjemnościom. Ars amandi interesuje go jednak mniej niż biesiadowanie, a w sztuce mówienia nie ma sobie równych – kwieciście złorzeczy kościołowi, zdradza tajniki kobiecej osobowości, przepowiada czasy ściętych głów. Znużony libertyn porzuca jednak château i podczas podróży przez sielskie krajobrazy Karpat spotyka hrabiego Drakulę. Senna niczym XVIII-wieczny dworzanin  Historia mojej śmierci znajduje się na przeciwległym biegunie wobec klasycznej biografistyki czy rokokowej fantazji  Casanovy Felliniego. Albert Serra zrezygnował z tradycyjnej narracji, by za pomocą wizualnego detalu, w kontrastach – wykwintu z grubiańskim żartem, upudrowanego brudu z wiejską niewinnością, witalności z rozpłatanym truchłem zwierzęcia – oddać schyłkowy nastrój końca epoki. W jego ujęciu spotkanie dwóch legendarnych grzeszników, których łączy jedynie przymus pożądania, staje się symbolem starcia wyrachowanego intelektu z brutalną, ciemną siłą.

Mariusz Mikliński

nagrody

MFF w Locarno 2013 - Złoty Lampart; FICUNAM - najlepszy reżyser; Gaudí Awards 2014 - najlepsze kostiumy

Albert Serra

Urodzony w Banyoles w 1975 roku kataloński reżyser i producent. Studiował filologię hiszpańską i komparatystykę na Uniwersytecie Barcelońskim. Jego drugi film Honor rycerza – luźna adaptacja historii o Don Kichocie – prezentowany był w sekcji Piętnastka Reżyserów w Cannes w 2006 roku.  Śpiew ptaków w 2008 znalazł się w programie Inne Spojrzenie, sekcji MFF w Cannes, a także został uznany za najlepszy kataloński film roku. Najnowszy Liberté otrzymał w tej sekcji Specjalną Nagrodę Jury.

Wybrana filmografia

2003 Crespiá

2006 Honor rycerza / Honor de cavallería / Honor of the Knights

2008 Śpiew ptaków / El cant dels ocells / Birdsong

2010 Imiona Chrystusa / Els noms de Crist / The Names of Christ

2013 Historia mojej śmierci / Història de la meva mort / The Story of My Death

2016 Śmierć Ludwika XIV / La mort de Louis XIV / The Death of Louis XIV

2018 Roi Soleil

2019 Liberté

Twórcy

reżyseria Albert Serra
scenariusz Albert Serra
zdjęcia Jimmy Gimferrer
montaż Albert Serra
muzyka Ferran Font, Enric Juncà, Joe Robinson, Marc Verdaguer
obsada Vicenç Altaió, Clara Visa, Noelia Rodenas, Montse Triola, Eliseu Huertas, Lluís Serrat
producent Thierry Lounas
produkcja Andergraun Films, Capricci Films
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język hiszpański
barwa kolor