English
zaloguj / zarejestruj

Nowe życie

Olivier Assayas
A New Life / Une nouvelle vie
Francja 1993 / 117’
Paryż się budzi Zimna woda

Pracująca w sklepowym magazynie Tina jest kolejną postacią w galerii Assayasowskich zagubionych młodych kobiet. O tym, jak kruchy jest jej świat, dziewczyna przekonuje się po nagłej śmierci matki. Wkrótce rozpoczyna poszukiwania zamożnego ojca i zarazem odkrywa, że ma przyrodnią siostrę. Czekając na pojawienie się mężczyzny, dwie dziewczyny, które dzieli status, a łączy młodość, przeglądają się w sobie. W domu ojca Tina spotka także ekscentrycznego prawnika i stróża tajemnic rodziny, Constantina. Spośród wczesnych filmów reżysera ten wyróżnia się eksperymentalną formą. Jego kształt jest ściśle związany z tym, o czym opowiada – przekonuje Assayas. Ten oryginalny, nowatorski kształt został precyzyjnie oszlifowany w montażowni, gdzie autor Irmy Vep pozbył się 1/3 materiału. To dlatego w filmie nie brakuje zagadek, niedopowiedzianych wątków i niejasnych powiązań, składających się na poruszające studium alienacji. I co niezwykłe w dorobku Francuza – w Nowym życiu nie ma muzyki.  

Małgorzata Sadowska

Olivier Assayas

Urodzony w 1955 roku w Paryżu. Syn scenarzysty filmowego Jacques’a Remy’ego (właśc. Raymond Assayas). Pierwsze kroki w branży stawiał jako nastolatek, współpracując z ojcem. Niedługo później zaczął realizować pierwsze krótkie metraże. Równolegle rozwijał karierę krytyka filmowego, współpracując ze słynnym „Cahiers du Cinema”. W 1986 roku zrealizował swój pełnometrażowy debiut Bezład. Od tego czasu nakręcił kilkanaście filmów, które zapewniły mu pozycję jednego z najważniejszych autorów kina europejskiego. Do najgłośniejszych tytułów w jego dorobku należą Irma Vep, Po maju (nagroda za scenariusz na festiwalu w Wenecji) i Sils Maria.

Wybrana filmografia

1986 Bezład / Désordre / Disorder

1989 Zimowe dziecko / L’enfant de l’hiver / Winter’s Child

1991 Paryż się budzi / Paris s’éveille / Paris Awakens

1993 Nowe życie / Une nouvelle vie / A New Life

1994 Zimna woda / L’eau froide / Cold Water

1996 Irma Vep

1998 Koniec sierpnia, początek września / Fin août, début septembre / Late August, Early September

2000 Ścieżki uczuć / Les destinées sentimentales / Sentimental Destinies

2002 Demonlover

2004 Czysta / Clean

2007 Przejście / Boarding Gate

2008 Pewnego lata / L’heure d’été / Summer Hours

2010 Carlos (TV series)

2012 Po maju / Après mai / Something in the Air

2014 Sils Maria / Clouds of Sils Maria 

2016 Personal Shopper

2018 Doubles vies / Non-Fiction

Twórcy

reżyseria Olivier Assayas
scenariusz Olivier Assayas
zdjęcia Denis Lenoir
montaż Luc Barnier
obsada Sophie Aubry, Judith Godrèche, Bernard Giraudeau
producent Bruno Pesery
produkcja BFI, arte, France Cinema, Canal+, Telefilm Canada
język francuski
barwa kolor