English
zaloguj / zarejestruj

Hou Hsiao-hsien: Portret

Olivier Assayas
HHH - The Portrait of Hou Hsiao-hsien / HHH - Un portrait de Hou Hsiao-hsien
Francja 1997 / 91’
Irma Vep Koniec sierpnia, początek września

Bohater tegorocznej retrospektywy zawsze wysoko cenił kino azjatyckie – w końcu pisał o nim jeszcze jako krytyk „Cahiers du Cinéma”. W spokojnym, pełnym ciepła i skupienia dokumencie przygląda się więc ulubionemu reżyserowi, Hou Hsiao-Hsienowi, który przypomniał o sobie niedawno – pokazywaną także w Polsce – spektakularną Zabójczynią. Zaczynając od samego początku, czyli od fragmentu opartego na osobistych przeżyciach Czasu życia i śmierci (1985), Assayas wypytuje Hou nie tylko o jego twórczość. Stopniowo poznaje świat chłopca nazywanego A-ha, bo tak pamiętają go wciąż dawni sąsiedzi, i przysłuchuje się opowieściom o tym, że reżyserem Hou postanowił zostać w wojsku, spędzając każdą wolną niedzielę w kinie. Dzięki tym historiom Assayas powoli zaczyna rozumieć, dlaczego jego bohater uważa się za tajwańskiego filmowca, a nie chińskiego. Współczesne życie wydaje nam się nie do rozszyfrowania, ale wszystko zależy od odpowiedniego spojrzenia. Tu trzeba zdobyć się na taki sam dystans, jak w przypadku przeszłości – uczy Hou Hsiao-Hsien. A potem zabiera swojego rozmówcę na karaoke.

Marta Bałaga

Olivier Assayas

Urodzony w 1955 roku w Paryżu. Syn scenarzysty filmowego Jacques’a Remy’ego (właśc. Raymond Assayas). Pierwsze kroki w branży stawiał jako nastolatek, współpracując z ojcem. Niedługo później zaczął realizować pierwsze krótkie metraże. Równolegle rozwijał karierę krytyka filmowego, współpracując ze słynnym „Cahiers du Cinema”. W 1986 roku zrealizował swój pełnometrażowy debiut Bezład. Od tego czasu nakręcił kilkanaście filmów, które zapewniły mu pozycję jednego z najważniejszych autorów kina europejskiego. Do najgłośniejszych tytułów w jego dorobku należą Irma Vep, Po maju (nagroda za scenariusz na festiwalu w Wenecji) i Sils Maria.

Wybrana filmografia

1986 Bezład / Désordre / Disorder

1989 Zimowe dziecko / L’enfant de l’hiver / Winter’s Child

1991 Paryż się budzi / Paris s’éveille / Paris Awakens

1993 Nowe życie / Une nouvelle vie / A New Life

1994 Zimna woda / L’eau froide / Cold Water

1996 Irma Vep

1998 Koniec sierpnia, początek września / Fin août, début septembre / Late August, Early September

2000 Ścieżki uczuć / Les destinées sentimentales / Sentimental Destinies

2002 Demonlover

2004 Czysta / Clean

2007 Przejście / Boarding Gate

2008 Pewnego lata / L’heure d’été / Summer Hours

2010 Carlos (TV series)

2012 Po maju / Après mai / Something in the Air

2014 Sils Maria / Clouds of Sils Maria 

2016 Personal Shopper

2018 Doubles vies / Non-Fiction

Twórcy

reżyseria Olivier Assayas
scenariusz Olivier Assayas
zdjęcia Eric Gautier
montaż Marie Lecoeur
producent Xavier Carniaux
produkcja AMIP, Arc Light Films, Chinese Public Television, Hsu Hsiao-ming Film Corporation, Institut National de l'Audiovisuel, La Sept-Arte
właściciel praw Les Films du l'Atalante
język francuski, angielski, mandaryński
barwa kolor