English
zaloguj / zarejestruj

Zimowe dziecko

Olivier Assayas
Winter’s Child / L’enfant de l’hiver
Francja 1989 / 84’
Bezład Paryż się budzi

Bergmanowski z ducha melodramat Assayasa jest drugą częścią nieformalnej trylogii, w którą układają się debiutancki Bezład Paryż się budzi. Tematem tych filmów jest dorastanie przedstawione jako rytuał przejścia. W Zimowym dziecku okazuje się nim proces stawania się ojcem i porzucania roli syna. Uwikłani w miłosny czworokąt bohaterowie miotają się pomiędzy skrajnymi emocjami, są egocentryczni, ślepi na rzeczywistość. Początkujący architekt Stéphane porzuca ciężarną Natalię, by związać się ze scenografką Sabine. Ta ostatnia tkwi jednak w toksycznej, erotycznej relacji z pewnym aktorem. Podczas gdy Stéphane podąża za podróżującą z teatrem ukochaną, Natalia podejmuje próbę samobójczą. Gwałtowne emocje schładza w Zimowym dziecku ascetyczny formalizm. Skupiony na twarzach film Assayasa – budujący wokół postaci ciasny świat na podobieństwo więzienia – niosą na swoich barkach aktorzy. Ale bergmanowska lekcja, jaką odrabia reżyser, nie ogranicza się tylko do stylu pracy z obsadą: Od Bergmana nauczyłem się – mówił w rozmowie z „Guardianem” – że tak długo, jak kochasz swoich bohaterów, masz prawo eksplorować relacje pomiędzy ludźmi z pewną dozą okrucieństwa i brutalności.

Małgorzata Sadowska

Olivier Assayas

Urodzony w 1955 roku w Paryżu. Syn scenarzysty filmowego Jacques’a Remy’ego (właśc. Raymond Assayas). Pierwsze kroki w branży stawiał jako nastolatek, współpracując z ojcem. Niedługo później zaczął realizować pierwsze krótkie metraże. Równolegle rozwijał karierę krytyka filmowego, współpracując ze słynnym „Cahiers du Cinema”. W 1986 roku zrealizował swój pełnometrażowy debiut Bezład. Od tego czasu nakręcił kilkanaście filmów, które zapewniły mu pozycję jednego z najważniejszych autorów kina europejskiego. Do najgłośniejszych tytułów w jego dorobku należą Irma Vep, Po maju (nagroda za scenariusz na festiwalu w Wenecji) i Sils Maria.

Wybrana filmografia

1986 Bezład / Désordre / Disorder

1989 Zimowe dziecko / L’enfant de l’hiver / Winter’s Child

1991 Paryż się budzi / Paris s’éveille / Paris Awakens

1993 Nowe życie / Une nouvelle vie / A New Life

1994 Zimna woda / L’eau froide / Cold Water

1996 Irma Vep

1998 Koniec sierpnia, początek września / Fin août, début septembre / Late August, Early September

2000 Ścieżki uczuć / Les destinées sentimentales / Sentimental Destinies

2002 Demonlover

2004 Czysta / Clean

2007 Przejście / Boarding Gate

2008 Pewnego lata / L’heure d’été / Summer Hours

2010 Carlos (TV series)

2012 Po maju / Après mai / Something in the Air

2014 Sils Maria / Clouds of Sils Maria 

2016 Personal Shopper

2018 Doubles vies / Non-Fiction

Twórcy

reżyseria Olivier Assayas
scenariusz Olivier Assayas
zdjęcia Denis Lenoir, Jean-Jacques Mréjen
montaż Luc Barnier
muzyka Jorge Arriagada
obsada Clotilde de Bayser, Michel Feller, Marie Matheron
producent Paulo Branco, Jean-Claude Fleury
produkcja Gemini Films, G.P.F.I., Investimage, Centre National de la Cinématographie
właściciel praw MK2
język francuski
barwa kolor