English
zaloguj / zarejestruj

Noise

Olivier Assayas
Francja 2006 / 115’
Czysta Po maju

Skupiony na więzi pomiędzy muzyką a obrazem dokument Assayasa jest oryginalnym, autorskim zapisem koncertu z 2005 roku. Reżyser otrzymał od festiwalu Art Rock w Saint-Brieuc carte blanche na stworzenie własnego programu. Zebrał więc swoich stałych współpracowników. Na scenie pojawili się Jeanne Balibar (Koniec września, początek sierpniaClean), Metric (Clean), Joana Preiss (Koniec sierpnia, początek wrześniaCleanBoarding Gate), Marie Modiano (Demonlover) czy członkowie Sonic Youth (Thurston Moore i Kim Gordon występujący jako Mirror/Dash i Lee Ranaldo z projektem Text of Light). Zrealizowany w ciągu jednej nocy na dwóch scenach Noise jest niezwykle ciekawym eksperymentem wizualno-muzycznym. Dla samego Assayasa praca nad nim stała się nie tylko pretekstem do – jak sam mówił w rozmowie z „O Magazine” – filmowania przyjaciół. Projekt łączy także więź z fabularną twórczością Francuza. Muzyka jest bowiem intensywnie obecna w kinie Oliviera Assayasa, dyktując nastrój w takich filmach jak BezładZimna woda czy Po maju. Rezonuje emocjami bohaterów, buduje napięcie, narzuca rytm obrazom. 

Małgorzata Sadowska

Olivier Assayas

Urodzony w 1955 roku w Paryżu. Syn scenarzysty filmowego Jacques’a Remy’ego (właśc. Raymond Assayas). Pierwsze kroki w branży stawiał jako nastolatek, współpracując z ojcem. Niedługo później zaczął realizować pierwsze krótkie metraże. Równolegle rozwijał karierę krytyka filmowego, współpracując ze słynnym „Cahiers du Cinema”. W 1986 roku zrealizował swój pełnometrażowy debiut Bezład. Od tego czasu nakręcił kilkanaście filmów, które zapewniły mu pozycję jednego z najważniejszych autorów kina europejskiego. Do najgłośniejszych tytułów w jego dorobku należą Irma Vep, Po maju (nagroda za scenariusz na festiwalu w Wenecji) i Sils Maria.

Wybrana filmografia

1986 Bezład / Désordre / Disorder

1989 Zimowe dziecko / L’enfant de l’hiver / Winter’s Child

1991 Paryż się budzi / Paris s’éveille / Paris Awakens

1993 Nowe życie / Une nouvelle vie / A New Life

1994 Zimna woda / L’eau froide / Cold Water

1996 Irma Vep

1998 Koniec sierpnia, początek września / Fin août, début septembre / Late August, Early September

2000 Ścieżki uczuć / Les destinées sentimentales / Sentimental Destinies

2002 Demonlover

2004 Czysta / Clean

2007 Przejście / Boarding Gate

2008 Pewnego lata / L’heure d’été / Summer Hours

2010 Carlos (TV series)

2012 Po maju / Après mai / Something in the Air

2014 Sils Maria / Clouds of Sils Maria 

2016 Personal Shopper

2018 Doubles vies / Non-Fiction

Twórcy

reżyseria Olivier Assayas
scenariusz Olivier Assayas
zdjęcia Michael Almereyda, Olivier Assayas, Eric Gautier, Léo Hinstin, Laurent Perrin, Olivier Torres
montaż Luc Barnier, Marion Monnier
muzyka varoius
obsada Kim Gordon, Thurston Moore, Steve Shelley, Lee Ranaldo, Jim O’Rourke, Emily Haines, Metric, Jeanne Balibar, Afel Bocoum
producent Kevin Douvillez, Gérard Lacroix, Sylvain Plantard, Gérard Pont
produkcja Arsenal Associés, Association Wild Rose, France 4, Centre National de la Cinématographie, Retro Active Films
właściciel praw MK2
język angielski, francuski
barwa kolor