English
zaloguj / zarejestruj

Sils Maria

Olivier Assayas
Clouds of Sils Maria
Francja, Niemcy, Szwajcaria 2014 / 124’
Po maju Personal Shopper

Niemal 20 lat po słynnej Irmie Vep Olivier Assayas raz jeszcze z sukcesem sięga po wątki autotematyczne. Francuski reżyser opowiada tym razem historię aktorskiej diwy Marii Enders (Juliette Binoche), decydującej się na występ w kontynuacji filmu, który przed laty otworzył jej drzwi do światowej kariery. W przygotowaniach do roli gwiazdę wspomaga przebojowa asystentka Valentine (Kristen Stewart). Między kobietami powoli rodzi się silna więź oparta na wzajemnym podziwie, zazdrości i skrywanym pożądaniu. W swoim głośnym dziele – porównywanym do słynnej Persony Bergmana – Assayas zgrabnie łączy kameralny dramat psychologiczny z ironiczną refleksją na temat zmieniającego się współczesnego kina. Dodatkowym atutem Sils Marii są piękne zdjęcia alpejskich plenerów, wśród których rozgrywa się znaczna część akcji. Szczególnie malowniczo na kinowym ekranie prezentuje się „wąż z Maloja” – charakterystyczne zjawisko pogodowe, z biegiem czasu stające się istotną dla fabuły metaforą.

Piotr Czerkawski

nagrody

Cezary 2015 – najlepsza aktorka drugoplanowa; Nagroda im. Louisa Delluca 2014 – najlepszy film

Olivier Assayas

Urodzony w 1955 roku w Paryżu. Syn scenarzysty filmowego Jacques’a Remy’ego (właśc. Raymond Assayas). Pierwsze kroki w branży stawiał jako nastolatek, współpracując z ojcem. Niedługo później zaczął realizować pierwsze krótkie metraże. Równolegle rozwijał karierę krytyka filmowego, współpracując ze słynnym „Cahiers du Cinema”. W 1986 roku zrealizował swój pełnometrażowy debiut Bezład. Od tego czasu nakręcił kilkanaście filmów, które zapewniły mu pozycję jednego z najważniejszych autorów kina europejskiego. Do najgłośniejszych tytułów w jego dorobku należą Irma Vep, Po maju (nagroda za scenariusz na festiwalu w Wenecji) i Sils Maria.

Wybrana filmografia

1986 Bezład / Désordre / Disorder

1989 Zimowe dziecko / L’enfant de l’hiver / Winter’s Child

1991 Paryż się budzi / Paris s’éveille / Paris Awakens

1993 Nowe życie / Une nouvelle vie / A New Life

1994 Zimna woda / L’eau froide / Cold Water

1996 Irma Vep

1998 Koniec sierpnia, początek września / Fin août, début septembre / Late August, Early September

2000 Ścieżki uczuć / Les destinées sentimentales / Sentimental Destinies

2002 Demonlover

2004 Czysta / Clean

2007 Przejście / Boarding Gate

2008 Pewnego lata / L’heure d’été / Summer Hours

2010 Carlos (TV series)

2012 Po maju / Après mai / Something in the Air

2014 Sils Maria / Clouds of Sils Maria 

2016 Personal Shopper

2018 Doubles vies / Non-Fiction

Twórcy

reżyseria Olivier Assayas
scenariusz Olivier Assayas
zdjęcia Yorick Le Saux
montaż Marion Monnier
obsada Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz, Lars Eidinger
producent Charles Gillibert
produkcja CG Cinéma, Pallas Film, CAB Productions, Vortex Sutra, Arte France Cinéma, ZDF/Arte, Orange Studio, Radio Télévision Suisse (RTS), SRG SSR idée suisse
polski dystrybutor Gutek Film
język francuski, angielski, niemiecki
barwa kolor