English
zaloguj / zarejestruj

Irma Vep

Olivier Assayas
Francja 1996 / 99’
Zimna woda Hou Hsiao-hsien: Portret

Chyba tylko Olivier Assayas mógł wpaść na pomysł filmu takiego jak Irma Vep. Głównym bohaterem opowieści jest René Vidal (ikona Nowej Fali, Jean-Pierre Léaud), sławny niegdyś reżyser, który desperacko marzy o powrocie na szczyt. Chcąc urzeczywistnić swój cel, mężczyzna wpada na karkołomny pomysł zrealizowania remake’u słynnych Wampirów Louisa Feuillade'a z 1915 roku. Co więcej, Vidal postanawia obsadzić w roli głównej gwiazdę kina akcji pochodzącą z Hongkongu (Maggie Cheung). Jak łatwo się domyślić, praca w takich warunkach okaże się doświadczeniem jedynym w swoim rodzaju. Wysiłki ekipy filmowej Assayas obserwuje z gorzką ironią wymierzoną w absurdy współczesnego systemu koprodukcyjnego, brak scenariopisarskiej inwencji i hipokryzję gwiazdorskiego światka. Jednocześnie jednak reżyser darzy swoich nieporadnych bohaterów melancholijną, kinofilską czułością. To pewnie właśnie ta ambiwalencja sprawia, że Irmę Vep uważa się dziś za jeden z najciekawszych, obok Nocy amerykańskiej czy Ostrzeżenia przed świętą dziwką, autotematycznych filmów w historii kina.

Piotr Czerkawski

nagrody

MFF w Rotterdamie 1997 – Nagroda KNF

Olivier Assayas

Urodzony w 1955 roku w Paryżu. Syn scenarzysty filmowego Jacques’a Remy’ego (właśc. Raymond Assayas). Pierwsze kroki w branży stawiał jako nastolatek, współpracując z ojcem. Niedługo później zaczął realizować pierwsze krótkie metraże. Równolegle rozwijał karierę krytyka filmowego, współpracując ze słynnym „Cahiers du Cinema”. W 1986 roku zrealizował swój pełnometrażowy debiut Bezład. Od tego czasu nakręcił kilkanaście filmów, które zapewniły mu pozycję jednego z najważniejszych autorów kina europejskiego. Do najgłośniejszych tytułów w jego dorobku należą Irma Vep, Po maju (nagroda za scenariusz na festiwalu w Wenecji) i Sils Maria.

Wybrana filmografia

1986 Bezład / Désordre / Disorder

1989 Zimowe dziecko / L’enfant de l’hiver / Winter’s Child

1991 Paryż się budzi / Paris s’éveille / Paris Awakens

1993 Nowe życie / Une nouvelle vie / A New Life

1994 Zimna woda / L’eau froide / Cold Water

1996 Irma Vep

1998 Koniec sierpnia, początek września / Fin août, début septembre / Late August, Early September

2000 Ścieżki uczuć / Les destinées sentimentales / Sentimental Destinies

2002 Demonlover

2004 Czysta / Clean

2007 Przejście / Boarding Gate

2008 Pewnego lata / L’heure d’été / Summer Hours

2010 Carlos (TV series)

2012 Po maju / Après mai / Something in the Air

2014 Sils Maria / Clouds of Sils Maria 

2016 Personal Shopper

2018 Doubles vies / Non-Fiction

Twórcy

reżyseria Olivier Assayas
scenariusz Olivier Assayas
zdjęcia Eric Gautier
montaż Luc Barnier
muzyka Philippe Richard
obsada Maggie Cheung, Jean-Pierre Léaud, Nathalie Richard
producent Georges Benayoun, Françoise Guglielmi
produkcja Dacia Films, Canal+
właściciel praw MK2
język francuski, angielski
barwa kolor