English
zaloguj / zarejestruj

Zimna woda

Olivier Assayas
Cold Water / L’eau froide
Francja 1994 / 92’
Nowe życie Irma Vep

Zimną wodą łączy Oliviera Assayasa szczególna więź – ze względu na autobiograficzny charakter opowieści, ale też na okoliczności, w jakich film powstał. Zamówiony jako część telewizyjnego cyklu projekt ostatecznie rozrósł się do rozmiarów niezależnej fabuły. Francuz miał minimalny budżet, absolutną twórczą wolność i taśmę 16 mm, dzięki której udało się odtworzyć melancholijną aurę wczesnych lat 70. Powracając do czasów własnej młodości, opowiedział o parze zbuntowanych nastolatków, desperacko szukających swojego miejsca i po raz pierwszy smakujących gorzkich owoców dorosłości. Ale epoka niewinności kończy się nie tylko dla nich: jesteśmy bowiem w czasach, w których wyczerpuje się młodzieńcza energia epoki dzieci kwiatów. Intensywnie działająca na zmysły, nakręcona w długich ujęciach Zimna woda o prywatnym i kulturowym momencie przejścia opowiada także poprzez muzykę (Leonard Cohen, Janis Joplin, Creedence Clearwater Revival, Roxy Music, Nico, Bob Dylan and Donovan), która szczególnie mocno wybrzmiewa podczas niezapomnianej sceny całonocnej imprezy. To film, który zrobiłbym, gdybym mógł kręcić w latach 70. – deklarował reżyser.

Małgorzata Sadowska

Olivier Assayas

Urodzony w 1955 roku w Paryżu. Syn scenarzysty filmowego Jacques’a Remy’ego (właśc. Raymond Assayas). Pierwsze kroki w branży stawiał jako nastolatek, współpracując z ojcem. Niedługo później zaczął realizować pierwsze krótkie metraże. Równolegle rozwijał karierę krytyka filmowego, współpracując ze słynnym „Cahiers du Cinema”. W 1986 roku zrealizował swój pełnometrażowy debiut Bezład. Od tego czasu nakręcił kilkanaście filmów, które zapewniły mu pozycję jednego z najważniejszych autorów kina europejskiego. Do najgłośniejszych tytułów w jego dorobku należą Irma Vep, Po maju (nagroda za scenariusz na festiwalu w Wenecji) i Sils Maria.

Wybrana filmografia

1986 Bezład / Désordre / Disorder

1989 Zimowe dziecko / L’enfant de l’hiver / Winter’s Child

1991 Paryż się budzi / Paris s’éveille / Paris Awakens

1993 Nowe życie / Une nouvelle vie / A New Life

1994 Zimna woda / L’eau froide / Cold Water

1996 Irma Vep

1998 Koniec sierpnia, początek września / Fin août, début septembre / Late August, Early September

2000 Ścieżki uczuć / Les destinées sentimentales / Sentimental Destinies

2002 Demonlover

2004 Czysta / Clean

2007 Przejście / Boarding Gate

2008 Pewnego lata / L’heure d’été / Summer Hours

2010 Carlos (TV series)

2012 Po maju / Après mai / Something in the Air

2014 Sils Maria / Clouds of Sils Maria 

2016 Personal Shopper

2018 Doubles vies / Non-Fiction

Twórcy

reżyseria Olivier Assayas
scenariusz Olivier Assayas
zdjęcia Denis Lenoir
montaż Luc Barnier
muzyka various
dźwięk Hervé Chauvel
obsada Virginie Ledoyen, Cyprien Fouquet, Lászlo Szabó, Jean-Pierre Darroussin
producent Georges Benayoun, Paul Rozenberg
produkcja Ima Films, La Sept, SFP Production, Sony Music Entertainment, IMA Productions
właściciel praw Orange
język francuski
barwa kolor