English
zaloguj / zarejestruj

Bezład

Olivier Assayas
Disorder / Désordre
Francja 1986 / 88’
Zimowe dziecko

Tytuł debiutanckiego filmu Oliviera Assayasa, zaczerpnięty z utworu Joy Division, obiecuje dużą dawkę postpunkowej energii. Oddaje stan, w jakim znajdują się jego wchodzący w dorosłość bohaterowie. Głęboki tożsamościowy kryzys dojrzewania to wątek, który wielokrotnie będzie powracał w twórczości francuskiego reżysera, podobnie jak tematy zdrady, rozstania, odpowiedzialności czy relacji ojcowsko-synowskich. W deszczową noc w zaparkowanym aucie Anne całuje Ivana, a następnie Henriego. Życie wydaje się dla nich zabawą, ale tylko do kolejnej sceny, w której wszyscy troje wysiądą z samochodu, by włamać się do sklepu muzycznego po wymarzony sprzęt. Sytuacja wymyka się jednak spod kontroli i dochodzi do tragedii, która na zawsze pogrzebie beztroskę, odmieni relacje między Anne, Henrim i Ivanem, a także wpłynie na losy ich zespołu. Choć zaczyna się jak kryminał, film skręca w stronę psychologicznej gry, a jego rytm i atmosferę dyktuje muzyka: punkrockowe brzmienia New Order czy The Woodentops oraz nastrojowa ścieżka dźwiękowa Gabriela Yareda. Gniewna, zbuntowana, a zarazem krucha –  właśnie taka jest młodość u Assayasa. 

Małgorzata Sadowska

nagrody

MFF w Wenecji 1986 - Nagroda FIPRESCI

Olivier Assayas

Urodzony w 1955 roku w Paryżu. Syn scenarzysty filmowego Jacques’a Remy’ego (właśc. Raymond Assayas). Pierwsze kroki w branży stawiał jako nastolatek, współpracując z ojcem. Niedługo później zaczął realizować pierwsze krótkie metraże. Równolegle rozwijał karierę krytyka filmowego, współpracując ze słynnym „Cahiers du Cinema”. W 1986 roku zrealizował swój pełnometrażowy debiut Bezład. Od tego czasu nakręcił kilkanaście filmów, które zapewniły mu pozycję jednego z najważniejszych autorów kina europejskiego. Do najgłośniejszych tytułów w jego dorobku należą Irma Vep, Po maju (nagroda za scenariusz na festiwalu w Wenecji) i Sils Maria.

Wybrana filmografia

1986 Bezład / Désordre / Disorder

1989 Zimowe dziecko / L’enfant de l’hiver / Winter’s Child

1991 Paryż się budzi / Paris s’éveille / Paris Awakens

1993 Nowe życie / Une nouvelle vie / A New Life

1994 Zimna woda / L’eau froide / Cold Water

1996 Irma Vep

1998 Koniec sierpnia, początek września / Fin août, début septembre / Late August, Early September

2000 Ścieżki uczuć / Les destinées sentimentales / Sentimental Destinies

2002 Demonlover

2004 Czysta / Clean

2007 Przejście / Boarding Gate

2008 Pewnego lata / L’heure d’été / Summer Hours

2010 Carlos (TV series)

2012 Po maju / Après mai / Something in the Air

2014 Sils Maria / Clouds of Sils Maria 

2016 Personal Shopper

2018 Doubles vies / Non-Fiction

Twórcy

reżyseria Olivier Assayas
scenariusz Olivier Assayas
zdjęcia Denis Lenoir
montaż Luc Barnier
muzyka Gabriel Yared
obsada Wadeck Stanczak, Ann-Gisel Glass, Lucas Belvaux
producent Jean Luc Ayach, Claude-Éric Poiroux
produkcja Forum Productions International
właściciel praw MK2
język francuski
barwa kolor