English
zaloguj / zarejestruj

Moja nagość nic nie znaczy

Marina de Van
My Nudity Does Not Mean Anything / Ma nudité ne sert à rien
Francja 2019 / 85’
Księżyc dla mojego ojca Nazywam się Greta

Big Lebowska-bitch nie wychodzi z domu. Wybiera bezsilność, marazm i szaleńczy taniec przed telewizorem. Zadbana, twórcza i świadoma siebie, wpisuje fałszywy wiek w Tinderze, by mieć szansę na randkę. Reżyserka Pod moją skórą (3. NH) i Nie oglądaj się z Sophie Marceau i Monicą Bellucci powraca autoportretem kobiety samotnej, dokumentalnym dziennikiem artystki filmującej swoją codzienność i inscenizującej fantazje. Imponująca nagość bez pozerstwa pełni dla Mariny de Van funkcję lustra, w którym odbijają się mieszczański styl życia, teoria feministyczna, mizantropia i projekcje erotyczne. Łóżko artystki staje pracownią, skąd między rozchylonymi udami widać cały świat: blizny po związkach, domowe ciepełko, drapieżne pragnienie singielki kontrastujące z mądrym i cichym ciałem. Dodać do tego zakończenie w stylu romansu nad rozlewiskiem i wychodzi ultrakobiece, autoironiczne kino. 

Adriana Prodeus

Marina de Van

Jest pisarką, aktorką i reżyserką. Ukończyła filozofię na Sorbonie i filmoznawstwo. Jej krótkie filmy zapowiadały drapieżną, bezkompromisową artystkę, za jaką uznano ją po pełnometrażowych horrorach o kobiecej cielesności: Pod moją skórą i Nie oglądaj się. Popularność przyniósł jej ten drugi film z Sophie Marceau i Monibą Belucci oraz scenariusz do 8 kobiet François Ozona. Dokument Moja nagość nic nie znaczy miał premierę w Rotterdamie.

Wybrana filmografia

1993 Luce Turnier

2002 Pod moją skórą / Dans ma peau / In My Skin

2009 Nie oglądaj się / Ne te retourne pas / Don’t Look Back

2013 Dark Touch

2019 Moja nagość nic nie znaczy / Ma nudité ne sert à rien / My Nudity Does Not Mean Anything

Twórcy

reżyseria Marina de Van
scenariusz Marina de Van
zdjęcia Vincent Mathias, Romain Le Bonniec
montaż Mike Fromentin
muzyka Florencia Di Concilio, Hit'n Run
obsada Marina de Van, Juliana de Van, Rachel Arditi, Serge Chojnowski
producent Jean-Luc Ormières
produkcja Just Sayin' Films
właściciel praw Stray Dogs
język francuski
barwa kolor