English
zaloguj / zarejestruj

Córki ognia

Albertina Carri
The Daughters of Fire / Las hijas del fuego
Argentyna 2018 / 115’
Boska miłość Deva

Gdyby Thelma i Louise wybrały się w podróż przez Patagonię i uprawiały grupowy lesbijski seks z kolejnymi autostopowiczkami, tworząc przy okazji nowe społeczeństwo – to byłaby właśnie ta historia. Świadomy własnej narracji najnowszy film Carri wykorzystuje porno jako akt polityczny. Skoro ciało jest polem bitwy, spróbujmy ją wygrać. Pokazywane w San Sebastián i nagrodzone na festiwalu LesGaiCineMad w Madrycie Córki ognia wzbudzają wiele emocji. Reżyserka tworzy odę do miłości kobiecego ciała. Chuda czy gruba – wszystkie bohaterki są dla siebie pociągające. Poliamoria wzbogacona jest tu o fetyszyzm, bondage, sado-maso i świętokradztwo. Gdy na ekranie na moment pojawiają się mężczyźni, dla bohaterek jest to jakby wypędzenie z raju. Argentyńskie bezdroże staje się scenerią walki o kobiecość zawłaszczoną przez kulturę macho, miejscem przepisania historii Ziemi Ognistej przez jej córy.

Adriana Prodeus

nagrody

LesGaiCineMad, MFF LGBT w Madrycie 2018 – najlepsza reżyseria

Albertina Carri

Jedna z najważniejszych osobowości Nowego Kina Argentyńskiego. Urodziła się w 1973 roku w Buenos Aires. Nakręcony przez nią w wieku 25 lat debiut Nie wracam do domu pokazano na festiwalach w Rotterdamie, Londynie i Wiedniu. Interesuje się animacją, co widać w krótkometrażowej Aurorze i wyróżnionej dwukrotnie Nagrodą FIPRESCI Złości. Carri – reżyserka, scenarzystka, producentka i artystka wizualna – sięga po rozmaite gatunki filmowe, by rozsadzić je własną inwencją.

Wybrana filmografia

2000 Nie wracam do domu / No quiero volver a casa / I Won’t Go Back Home

2003 Los rubios / The Blonds

2005 Bliźnięta / Géminis / Geminis

2008 Złość / La rabia / Anger

2018 Córki ognia / Las hijas del fuego / The Daughters of Fire

Twórcy

reżyseria Albertina Carri
scenariusz Albertina Carri, Analía Couceyro
zdjęcia Inés Duacastella
montaż Florencia Tissera
muzyka Mercedes Gaviria
obsada Cristina Banegas, Erica Rivas, Sofía Gala, Mijal Katzowicz, Canela M., Carla Morales Rios, Mar Morales
producent Eugenia Campos Guevara, Albertina Carri
produkcja Gentil
właściciel praw M-Appeal
język hiszpański
barwa kolor