English
zaloguj / zarejestruj

Varda według Agnès

Agnès Varda
Varda by Agnès / Varda par Agnès
Francja 2018 / 115’
Truposze nie umierają Z wnętrza

Kolejny po Plażach Agnès i Twarzach, plażach autobiograficzny dokument Agnès Vardy, który okazał się także testamentem twórczym zmarłej w marcu artystki. W swoim filmie nestorka francuskiej Nowej Fali prezentuje się jako barwna, nieszablonowa i obdarzona gawędziarskim wdziękiem przewodniczka po świecie własnej twórczości. Na naszych oczach wspomina najważniejsze etapy kariery, szczerze opisując zarówno momenty ekscytacji, jak i chwile zwątpienia oraz lęku. Wybitna reżyserka chętnie odwołuje się do politycznego wymiaru swojego kina i z dumą wspomina zaangażowanie w ruch feministyczny. Jednocześnie nie stroni od kontekstów ściśle związanych z życiem prywatnym, ze szczególnym uwzględnieniem skomplikowanej relacji ze zmarłym w 1990 roku twórcą filmowym Jacques’em Demym. Całość sprawia wrażenie eklektycznego, choć wewnętrznie spójnego kolażu, który pozwala zrozumieć wyjątkowość Vardy na tle współczesnego kina. Jej dokument doskonale sprawdza się także jako zachęta do dalszego eksplorowania bogatego dorobku francuskiej mistrzyni.

Piotr Czerkawski

Agnès Varda

(1928-2019) Fotografka i reżyserka filmowa. Jedna z ikon francuskiej Nowej Fali. W swojej twórczości łączyła zaangażowanie społeczne, feministyczny przekaz i zamiłowanie do eksperymentów formalnych. Do jej najgłośniejszych filmów należą Cleo od piątej do siódmej, Szczęście i Bez dachu i praw (Złoty Lew na MFF w Wenecji w 1985 roku). Bohaterka retrospektywy Nowych Horyzontów w 2006 roku.

Wybrana filmografia

1956 La Pointe Courte

1961 Cléo od 5 do 7 / Cléo de 5 à 7 / Cléo from 5 to 7

1965 Szczęście / Le bonheur / The Happiness

1977 Jedna śpiewa, druga nie / L'une chante, l'autre pas / One Sings, the Other Doesn't

1985 Bez dachu i praw / Sans toit ni loi / The Vagabond

1987 Kung-Fu Master!

1987 Jane B. według Agnès V. / Jane B. par Agnès V. / Jane B. by Agnès V.

2000 Zbieracze i zbieraczka / Les glaneurs et la glaneuse / The Gleaners & I (doc.)

2008 Plaże Agnès / Les plages d'Agnès / The Beaches of Agnès (doc.)

Twórcy

reżyseria Agnès Varda
scenariusz Agnès Varda
zdjęcia François Décréau, Claire Duguet, Julia Fabry
montaż Agnès Varda, Nicolas Longinotti
dźwięk David Chaulier, Alan Savary
obsada Agnès Varda, Sandrine Bonnaire, Hervé Chandès
producent Rosalie Varda
produkcja Ciné Tamaris, Arte France
polski dystrybutor Against Gravity
język francuski, angielski
barwa kolor