English
zaloguj / zarejestruj

Oni 2

Paolo Sorrentino
Loro 2
Włochy, Francja 2018 / 100’
Oni 1 Rycerze Króla Artura

W drugiej części wersji reżyserskiej Onych Paolo Sorrentino przedstawia zakulisowe starania Silvia Berlusconiego o powrót na fotel premiera. Fabuła ma tu jednak charakter pretekstowy. To przede wszystkim portret męskiej, oligarchicznej gerontokracji, której centralną postacią jest on – współczesny Król Słońce, potentat medialny i wpływowy biznesmen. Berlusconi, filmowany przez płynnie poruszającą się kamerę Luki Bigazziego, nigdy jednak nie wyzbył się mentalności komiwojażera i stale odgrywa tandetny performance. Domaga się oklasków i swój cel osiąga – nie tylko zresztą on, bo przecież podobnych bohaterów masowej wyobraźni kierujących całymi państwami jest dziś wielu. Dokonując wiwisekcji narcystycznej osobowości, Sorrentino potwierdza swoje wyjątkowe wyczucie audiowizualnych niuansów. W jego filmie ścieżka dźwiękowa doskonale współgra ze spektakularnymi obrazami blichtru i bogactwa, tworząc zdradliwie atrakcyjny obraz świata tamtych.

Bartosz Marzec

nagrody

Nagrody David di Donatello 2018 – najlepsza aktorka, najlepsza charakteryzacja

Paolo Sorrentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Jego pełnometrażowy debiut O jednego więcej był pokazywany podczas MFF w Wenecji i zyskał uznanie w kraju i za granicą. To przy tym filmie zaczęła się trwająca do dziś współpraca reżysera z Tonim Servillo. Międzynarodową sławę zyskał w 2004 roku dzięki swojemu stylowemu thrillerowi Skutki miłości. Za Boskiego otrzymał nagrodę canneńskiego jury. Jego wielkim sukcesem jest wyróżnione Oscarem Wielkie piękno.

Wybrana filmografia

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2006 Przyjaciel rodziny / L'amico di famiglia / The Family Friend

2008 Boski / Il divo

2013 Wielkie piękno / La grande bellezza / The Great Beauty

2015 Młodość / La giovinezza / Youth

Twórcy

reżyseria Paolo Sorrentino
scenariusz Paolo Sorrentino, Umberto Contarello
zdjęcia Luca Bigazzi
montaż Cristiano Travaglioli
muzyka Lele Marchitelli
obsada Toni Servillo, Elena Sofia Ricci, Kasia Smutniak, Riccardo Scamarcio, Dario Cantarelli, Alice Pagani, Roberto Herlitzka
producent Carlotta Calori, Francesca Cima, Nicola Giuliano, Viola Prestieri
produkcja Indigo Film, Pathé, Universal Pictures
język włoski
barwa kolor