English
zaloguj / zarejestruj

Oni 1

Paolo Sorrentino
Loro 1
Włochy, Francja 2018 / 104’
Marina Abramović: artystka obecna Oni 2

Nowe Horyzonty jako jeden z nielicznych festiwali na świecie pokazują ostatni film Paola Sorrentino w rozszerzonej, składającej się z dwóch segmentów wersji, w której był on prezentowany również na ekranach włoskich kin. Dekadę po pamiętnym Boskim reżyser raz jeszcze zagłębia się w pełen sprzeczności, groteskowy i fascynujący świat włoskiej polityki. Tym razem twórca Wielkiego piękna przygląda się postaci jednocześnie kochanego i nienawidzonego Silvia Berlusconiego. W pierwszej części Onych sam polityk odgrywa jednak rolę marginalną. Sorrentino dużo bardziej interesuje roztaczająca się wokół populisty aura sukcesu, sławy i dużych pieniędzy, która przysporzyła mu popularności i zapewniła masowe poparcie. Analizując losy jednostek uwiedzionych przez demagogiczną narrację polityka, reżyser szkicuje na ekranie niezwykle krytyczny portret własnego społeczeństwa. W  związku z tym pomimo że pierwsza część Onych ma w sobie sporo charakterystycznego poczucia humoru, pozostaje jednocześnie bodaj najbardziej gorzkim filmem w dorobku mistrza.

Piotr Czerkawski

nagrody

Nagrody Davida di Donatello 2018 – najlepsza aktorka, charakteryzacja

Paolo Sorrentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Jego pełnometrażowy debiut O jednego więcej był pokazywany podczas MFF w Wenecji i zyskał uznanie w kraju i za granicą. To przy tym filmie zaczęła się trwająca do dziś współpraca reżysera z Tonim Servillo. Międzynarodową sławę zyskał w 2004 roku dzięki swojemu stylowemu thrillerowi Skutki miłości. Za Boskiego otrzymał nagrodę canneńskiego jury. Jego wielkim sukcesem jest wyróżnione Oscarem Wielkie piękno.

Wybrana filmografia

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2006 Przyjaciel rodziny / L'amico di famiglia / The Family Friend

2008 Boski / Il divo

2013 Wielkie piękno / La grande bellezza / The Great Beauty

2015 Młodość / La giovinezza / Youth

Twórcy

reżyseria Paolo Sorrentino
scenariusz Paolo Sorrentino, Umberto Contarello
zdjęcia Luca Bigazzi
montaż Cristiano Travaglioli
muzyka Lele Marchitelli
obsada Riccardo Scamarcio, Kasia Smutniak, Toni Servillo
producent Carlotta Calori, Francesca Cima, Nicola Giuliano, Viola Prestieri
produkcja Indigo Film
polski dystrybutor Gutek Film
język włoski
barwa kolor