English
zaloguj / zarejestruj

Dni, które nadejdą

Carlos Marqués-Marcet
The Days to Come / Els dies que vindran
Hiszpania 2019 / 95’
Dafne Dobre dziewczyny

Wyobrażasz sobie mnie wychowującą dziecko? Przecież ja gubię klucze raz na tydzień... Vir i jej partner Lluís nie są przygotowani na rodzicielstwo – ich związek jest świeży, niesprawdzony, bez konkretnych planów. Niespodziewana ciąża zmienia wszystko, każąc tym dwojgu skonfrontować się nie tylko z wyzwaniem, jakim jest pojawienie się dziecka, ale i z rozpędzoną karuzelą emocji, napięć i konfliktów. Historia opowiedziana przez Carlosa Marquésa-Marceta jest prosta, ale niezwykle sugestywna. Reżyser w przemyślany sposób łączy fikcję z dokumentem: choć sytuacje mogą być inscenizowane, realny jest związek aktorów wcielających się w parę bohaterów, a także sama ciąża i poród. Fabuła staje się więc intymnym zapisem autentycznych przeżyć. Kroniką tych kilku niezwykłych miesięcy o niesamowitej intensywności i sile oddziaływania. To opowieść stara jak świat, a jednocześnie zawsze inna i nowa.

Karolina Kosińska

nagrody

Málaga Spanish FF 2019 – najlepszy film, najlepszy film hiszpański, reżyser, aktorka

Carlos Marqués-Marcet

Urodzony w 1983 roku w Barcelonie reżyser, scenarzysta i montażysta. Studiował komunikację audiowizualną na Uniwersytecie Pompeu Fabry w Barcelonie oraz reżyserię w UCLA School of Theater, Film and TV w Los Angeles. Rozgłos zdobył dzięki swojemu debiutowi pełnometrażowemu 10 000 km, który zdobył wiele nagród na kilkunastu festiwalach filmowych.

Filmografia

2010 I’ll Be Alone (short)

2012 The Yellow Ribbon (short)

2014 10 000 km / 10.000 km

2017 Anchor and Hope

2019 Dni, które nadejdą / Els dies que vindran / The Days to Come

Twórcy

reżyseria Carlos Marqués-Marcet
scenariusz Carlos Marqués-Marcet, Clara Roquet, Coral Cruz
zdjęcia Alex Garcia
montaż Óscar de Gispert, Ana Pfaff, Carlos Marqués-Marcet, Juliana Montañés
muzyka Maria Arnal
obsada María Rodríguez, David Verdaguer
producent Tono Folguera, Sergi Moreno, María Zamora
produkcja Lastor Media, Avalon
właściciel praw Film Factory
język kataloński
barwa kolor