English
zaloguj / zarejestruj

Byłam w domu, ale…

Angela Schanelec
I Was at Home, but / Ich war zuhause, aber…
Niemcy, Serbia 2019 / 105’
Bacurau Długa podróż dnia ku nocy

Nagrodzony Srebrnym Niedźwiedziem za reżyserię Byłam w domu, ale… okazał się najbardziej dyskutowanym tytułem w konkursie Berlinale. Żaden inny film nie pozostawił tyle miejsca widzom na ich reakcje, refleksje i emocje, które eksplodowały podczas pokazu prasowego kakofonią owacji i gniewnych buczeń. W swojej fabule-eseju Angela Schanelec obserwuje pogrążoną w żałobie rodzinę – samotną matkę i dwoje dzieci. 13-letni syn znika na tydzień, a jego powrót gwałtownie zmienia dynamikę relacji. Kto kim się opiekuje? Kto kogo chroni? I przed czym? Reżyserkę od zawsze interesuje ekonomia: kadru, ciała, rodziny, późnego kapitalizmu. W jej świecie gesty i słowa pozostają niezsynchronizowane: nieadekwatna wydaje się zarówno pasywność dzieci, monotonnie recytujących Hamleta, jak i energia głównej bohaterki (Maren Eggert), przejawiająca się w atakach gniewu, paniki czy gwałtownej polemicznej pasji. W jej wydaniu nawet zakup roweru zamienia się w dramatyczny spektakl. Antypsychologiczny, zrywający z klasyczną narracją, inspirowany dokonaniami Bressona, Godarda czy Ozu – a przy tym pełen humoru – film Schanelec rozkodowuje nasze przyzwyczajenia i wizualne klisze.

Małgorzata Sadowska

nagrody

MFF w Berlinie 2019 – Srebrny Niedźwiedź za reżyserię

Angela Schanelec

Reżyserka uważana za jedną z przedstawicielek ukształtowanej w latach 90. „szkoły berlińskiej”, do której należą także Christian Petzold, Valeska Grisebach czy Thomas Arslan. Jej radykalny, eksperymentalny styl charakteryzują m.in. długie ujęcia, elipsy i antypsychologiczny styl gry aktorskiej. Od lat współpracuje z Maren Eggert, która zagrała główną rolę także w Byłam w domu, ale…. Filmy Schanelec prezentowane były na festiwalach w Berlinie, Cannes i Locarno. Jest wykładowczynią akademii sztuk pięknych w Hamburgu.

Filmografia

1993 Ich bin den Sommer über in Berlin geblieben / I Stayed in Berlin All Summer

1995 Das Glück meiner kleinen Schwester / My Sister's Good Fortune

1998 Plätze in Städten  / Places in Cities

2001 Mein langsames Leben / Passing Summer

2004 Marseille

2007 Nachmittag / Afternoon

2016 Der traumhafte Weg / The Dreamed Path

2019 Byłam w domu, ale… / Ich war zuhause, aber / I Was at Home, But…

Twórcy

reżyseria Angela Schanelec
scenariusz Angela Schanelec
zdjęcia Ivan Marković
montaż Angela Schanelec
obsada Maren Eggert, Jakob Lassalle, Clara Möller, Franz Rogowski, Lilith Stangenberg, Thorbjörn Björnsson
producent Angela Schanelec
produkcja Nachtmittagfilm Angela Schanelec, Dart Film & Video
właściciel praw Deutsche Kinemathek
język niemiecki
barwa kolor