English
zaloguj / zarejestruj

Za późno, by umrzeć młodo

Dominga Sotomayor
Too Late to Die Young / Tarde para morir joven
Chile, Brazylia, Argentyna, Holandia, Katar 2018 / 110’
Van Gogh. U bram wieczności Złota Rękawiczka

Leniwe dni na chilijskiej Północy. Kilka rodzin próbuje stworzyć tu dla siebie nowy świat po upadku dyktatury Pinocheta. Wśród starszych i młodszych bohaterów uwagę przykuwa nastoletnia Sofía, paląca za dużo papierosów i słuchająca Sinead O’Connor. Podkochuje się w niej rówieśnik Lucas, ale tęskniąca za matką dziewczyna z większym zainteresowaniem spogląda na starszego Ignacio. U podnóża Andów dzieciaki kąpią się w strumykach i szukają wciąż uciekającego psa, a dorośli zaczynają przygotowania do noworocznego przyjęcia. Co przyniesie ono budującym swoją utopię bohaterom? Chilijska reżyserka Dominga Sotomayor, zwyciężczyni Nowych Horyzontów sprzed 6 lat za Od czwartku do niedzieli, scenariusz najnowszego filmu oparła na własnych wspomnieniach z dzieciństwa, związanych z pożarem wioski Peñalolén, w której mieszkała wraz z rodziną. Za reżyserię Za późno, by umrzeć młodo, nad którym unosi się magiczna aura letnich zabaw i pierwszych wtajemniczeń, nagrodzono ją na festiwalu w Locarno.

Adam Kruk

nagrody

MFF w Locarno 2018 – najlepszy reżyser; MFF w Rotterdam 2019 - KNF Award; IFF Gijón – najlepszy reżyser, zdjęcia

Dominga Sotomayor

Urodzona w 1986 roku, Sotomayor studiowała reżyserię na Uniwersytecie Katolickim w Santiago de Chile. Pierwszymi krótkometrażowymi filmami zapewniła sobie udział w Berlinale Talent Campus i pokazach Cinéfondation w Cannes. Jej debiutancki pełny metraż Od czwartku do niedzieli (2012) nagrodzono Złotym Tygrysem na festiwalu w Rotterdamie i Grand Prix podczas 12. MFF Nowe Horyzonty. W 2018 roku Sotomayor pokazała w Locarno Za późno, by umrzeć młodo i jako pierwsza kobieta w historii festiwalu odebrała nagrodę za reżyserię.

Filmografia

2007 Noviembre (short)

2009 Videojuego (short)

2012 Od czwartku do niedzieli / De jueves a domingo / Thursday till Sunday

2014 Morze / Mar

2018 Za późno, by umrzeć młodo / Tarde para morir joven / Too Late to Die Young

Twórcy

reżyseria Dominga Sotomayor
scenariusz Dominga Sotomayor
zdjęcia Inti Briones
montaż Catalina Marín
obsada Demian Hernández, Antar Machado, Magdalena Tótoro, Matías Oviedo, Andrés Aliaga, Antonia Zegers, Alejandro Goic, Mercedes Mujica, Eyal Meyer, Gabriel Cañas, Michael Silva
producent Rodrigo Teixeira, Dominga Sotomayor
produkcja A Cinestación, RT Features, Ruda Cine, Circe Films production, Primate Lab
właściciel praw Stray Dogs
język hiszpański
barwa kolor