English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Twarze, plaże

JR, Agnès Varda
Faces Places / Visages villages
Francja 2017 / 94’
napisy: polskie i angielskie
The Square Walc w alejkach

Słynna francuska reżyserka filmowa Agnès Varda oraz znany francuski fotograf, uliczny artysta i grafficiarz ukrywający się pod inicjałami JR. Ona ma 90 lat, on - 34. Ona pracowała z Godardem, on tworzy gigantyczne murale w różnych miejscach na całym świecie. Łączy ich zamiłowanie do obrazów, a zwłaszcza kwestionowanie sposobu, w jaki są pokazywane. Varda wybrała kino, JR tworzenie fotograficznych galerii pod gołym niebem. Poznali się w 2015 roku i postanowili nakręcić film we Francji, z dala od wielkich miast. Udali się więc w podróż starą furgonetką, w środku której znajdowała się fotobudka, a także sprzęt pozwalający wywołać zrobione zdjęcia i wydrukować je w dużym formacie. W ten sposób powstał dokumentalny film drogi - portret znikających powoli peryferii. Dziś we Francji węgiel nie jest już nikomu potrzebny, ale blisko kopalni nadal mieszkają ludzie. Varda i JR odwiedzają małe społeczności, wioski i farmy od Aubin po Bonnieux i Pirou-Plage, odkrywając, że każdy człowiek ma inną, ale równie ciekawą historię do opowiedzenia.

Against Gravity

Seanse

Start sprzedaży biletów: 17 lipca, godz. 12:00.
so 28 lip, 13:00dcf w
nd 05 sie, 16:00knh 6
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

214 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

JR

Nazywa się fotografem, umieszcza duże, czarno-białe obrazy fotograficzne w miejscach publicznych. Twierdzi, że ulica jest największą galerią sztuki na świecie. Prace JR łączą sztukę z działaniem i poruszają tematy zaangażowania, wolności, tożsamości i ograniczeń. JR jest reżyserem znanym z filmów Twarze, plaże (2017), Ellis (2015) i Siła kobiet (2010).

Filmografia

2010 Siła kobiet

2015 Les bosquets 

2015 Ellis

2015 Walking New York

2017 Twarze, plaże / Visages villages / Faces, Places

Agnès Varda

Francuska reżyserka filmowa, przedstawicielka francuskiej nowej fali. Laureatka honorowego Oscara za całokształt twórczości (2017) oraz honorowego Cezara (2001). Za film Bez dachu i praw (1985) otrzymała Złotego Lwa na MFF w Wenecji. W ostatnich latach porzuciła kino fabularne na rzecz esejów dokumentalnych, poetyckich w formie i uniwersalnych w wymowie.

Wybrana filmografia

1956 La Pointe Courte

1961 Cléo od 5 do 7 / Cléo de 5 à 7 / Cléo from 5 to 7

1965 Szczęście / Le bonheur / The Happiness

1977 Jedna śpiewa, druga nie / L'une chante, l'autre pas / One Sings, the Other Doesn't

1985 Bez dachu i praw / Sans toit ni loi / The Vagabond

1987 Kung-Fu Master!

1987 Jane B. według Agnès V. / Jane B. par Agnès V. / Jane B. by Agnès V.

2000 Zbieracze i zbieraczka / Les glaneurs et la glaneuse / The Gleaners & I (dok.)

2008 Plaże Agnès / Les plages d'Agnès / The Beaches of Agnès (dok.)

Twórcy

reżyseria JR, Agnès Varda
scenariusz JR, Agnès Varda
producent Rosalie Varda
produkcja Ciné Tamaris, Social Animals, Rouge International
polski dystrybutor Against Gravity
język francuski
barwa kolor